Alin Moldoveanu a împuşcat aurul olimpic

Ultima actualizare:
Program
Program

Primul aur olimpic pentru noi la Londra vine de la tir. Un tip la 29 de ani, bruneţel, cu ochelari, a reuşit să dea peste cap toate calculele dinaintea competiţiei şi s-a impus într-o finală dramatică. Îl cheamă Alin Moldoveanu şi a recunoscut, cu modestia tipică unui compion, că i-a tremurat mâna pe armă la focurile decisive.

Puţini sunt cei care ar fi mizat pe un aur olimpic la tir. Alin Moldoveanu a făcut un concurs perfect ieri şi a uimit pe toată lumea.

În calificările probei de puşcă aer comprimat 10 m a egalat recordul olimpic, cu 599 de puncte, apoi a avut o evoluţie de excepţie în finală şi a răzbunat ghinionul de la Olimpiada de la Beijing, unde a terminat pe locul patru.

Sportivul român, legitimat la clubul Dinamo, a început competiţia în forţă şi a lăsat impresia că greutatea finalei este un mizilic pentru un om cu puterea sa de concentrare.

Şi a tras foarte bine, încă de la primele focuri poziţionându-se în fruntea clasamentului, unde îl urmau un italian şi un indian.

Alin a fost constant şi n-a ratat deloc. A aşteptat doar un moment de neatenţie din partea adversarilor pentru a puncta decisiv. Medalia de aur habar nu avea că a câştigat-o.

"N-am ştiu că am luat medalia de aur decât după ultimul foc. Eu eram mulţumit cu orice medalie, am zis că măcar pe locul trei să fiu.

Pentru că aici tot timpul poţi să clachezi. Abia după ultimul foc poţi să ştii", a povestit Moldoveanu.

Campionul olimpic, absolvent al Faculătiţii de Psihologie, a recunoscut că a avut emoţii mari şi că i-a fost greu la ultimul foc: "Tremuram, dar ce puteam să fac? Eu trebuia să trag. La tir nu trebuie să ai gânduri.

Dacă începi să te gândeşti că poţi să câştigi eşti gata, s-a terminat.

Nu ştiam care e diferenţa între mine şi ceilalţi, nu m-am uitat pe rezultate, erau afişate acolo în sală, dar am încercat să ignor tabela şi am reuşit."

Performanţa românului a ridicat sala în picioare şi mii de oameni au ascultat, datorită lui, imnul nostru naţional.

"Este prima oară în viaţa mea când aud că nu mai sunt bilete de intrare la tir. Toate tichetele au fost vândute, nu mi-am imaginat niciodată asta", a povestit sportivul, care şi-a făcut deja planul pentru următorul ciclu olimpic: "O să-mi văd de treabă în continuare, nu schimbă nimic rezultatul de azi. O să încerc şi la Rio, normal, să fiu sănătos".

Alin a fost susţinut în permanenţă de familia lui. Tocmai pentru a le răsplăti încrederea, sportivul le-a promis că nu va veni cu mâna goală de la Londra.

„În timpul concursului am simţit dorinţa lui de a obţine o medalie şi în special cea de aur. El s-a pregătit conştincios şi cu multă responsabilitate, iar rezultatele l-ar fi propulsat spre podium.

Înainte de Olimpiadă mi-a zis că va veni cu o medalie, una dintre cele trei, dar voia aurul.

L-am felicitat după concurs şi ca mamă de campion olimpic mă simt emoţionată şi recunoscătoare lui Dumnezeu pentru că l-a ajutat să câştige", a dezvăluit Ionela Moldoveanu, mama campionului nostru.

La cote maxime a trăit finala şi soţia lui Alin, Crina. Ea a povestit că îşi doresc un copil şi a anunţat că el era extrem de motivat înainte de JO.

„A plecat cu gândul că trebuie să câştige. Aştept să se întoarcă acasă şi să ne facem planuri de viitor", a spus aceasta.

„Soţia mă înţelege, mă susţine, mai ales că circul mult... Locuim în Focşani şi acum ne gândim să avem copii", a anunţat şi Alin.

Echipamentul are 20 kg!

Tirul cere precizia unui robot şi forţa unui erou al benzilor desenate.

simeon stalpnicul png

Costumul sportivului cântăreşte aproximativ 20 kg, iar arma 3, întreg echipamentul costând 5.000 de euro!

Sub greutatea celor 23 kg, tiristul ar trebui să tragă 60 de focuri într-un interval de o oră şi 45 de minute.

Trei etape pentru un foc

- Sportivul apucă arma şi o pune la umăr, fiind aşezat în poziţie de tragere.

- Urmează trei respiraţii de liniştire menite să încetinească pulsul, iar capul se lipeşte de obrăzarul armei.

- După alte două respiraţii de liniştire, sportivul trage aer în piept, îl opreşte în apnee, iar după două secunde degetul începe să apese uşor pe trăgaci, până când pleacă focul, iar alicea se duce într-un punct cât vârful unui ac amplasat la 10 metri distanţă.

Acest procedeu se repetă pentru fiecare dintre cele 60 de trageri.

A ţintit 80.000 € şi o maşină

Pentru performanţa sa, Alin Moldoveanu va primi nu doar dragostea compatrioţilor ci şi o importantă sumă de bani.

foto: reuters

simeon stalpnicul png

Conform legii, el va primi 70.000 de euro din partea statului român, suma cu care se răsplăteşte un aur olimpic.

Apoi, pentru că e legitimat la Dinamo, va primi 10.000 de euro din partea unui sponsor al clubului.

Cu acest glonţ abia vizibil, de la 10 m distanţă, Alin trebuie să nimerească ţinta ale cărei cercuri au o depărtare de 2,5mm

simeon stalpnicul png

Premierile se încheie cu o maşină în valoare de 30.000 de euro acordată de Renault, unul dintre sponsorii Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Aşa a fost primit Alin Moldoveanu în Satul Olimpic

foto: cosr

simeon stalpnicul png

Alin George Moldoveanu

Data şi locul naşterii: 3.05.1983, FocşaniÎnălţime: 1.74 de metriGreutate: 74 de kilogrameClub: CS Dinamo BucureştiAntrenori: Marin Olimpu şi Sorin BabiiPalmares: - Medalie de aur la Jocurile Olimpice din 2012- Medalie de aur la Cupa Mondială din 2008- Patru medalii de argint la diferite ediţii ale Cupei Mondiale- O medalie de argint la Campionatul Mondial din 2006- O medalie de bronz la Campionatul European din 2004


    Program
Program
image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net