Campionatul de handbal din România, în ”zonă de îngheț”

Ultima actualizare:

    Dinamo are un avans de 5 puncte în clasament față de Potaissa TurdaFoto: Marian Burlacu
Dinamo are un avans de 5 puncte în clasament față de Potaissa TurdaFoto: Marian Burlacu

Reprezentanții echipelor de handbal susțin anularea ediției 2019/2020 a Ligii Naționale, atât la feminin, cât și la masculin. Decizia va fi luată de Consiliul de Administraţie al Federației Române de Handbal, în 18 mai

Dorința Federației Române de Handbal (FRH) de a încheia ediția 2019/2020 a Ligii Naționale pe teren, atât la feminin, cât și la masculin, nu mai pare posibilă în condițiile în care forul european (EHF) așteaptă numele echipelor ce vor participa la cupele europene până în 1 iunie. Într-o  videoconferinţe consultativă, reprezentanţii celor 13 echipe feminine din Liga Naţională şi ai celor 8 din divizia secundă au discutat modul în care se poate încheia ediția în curs. SCM Rm. Vâlcea a pledat pentru varianta în care nu se acordă titlul de campioană, în timp ce Gloria Bistrița a susținut adoptarea modelului din Ungaria, acolo unde s-a ținut cont de clasamentul ediției precedente. O poziție contrară au avut delegații formațiilor CSM București și Minaur Baia Mare, care vor ca titlul național să fie decernat. Alte cluburi au considerat că o decizie se poate lua doar în Consiliul de Administrație al FRH. Ceea ce, de altfel, se va întâmpla.   În acest moment, SCM Rm. Vâlcea și CSM București împart primul loc în clasament, fiecare având câte 43 de puncte. E adevărat că diferența în ierarhia la zi e făcută de golaveraj (+83 față de +81), însă gruparea din Oltenia are un meci în plus disputat. Pe de altă parte, SCM Rm. Vâlcea s-a impus cu 20-19 în tur, iar CSMB a câștigat în retur cu 23-22. Pe pozițiile următoare ale clasamentului se află Minaur (36 puncte), Gloria Buzău (35p) și Dinărea Brăila (30p).Pe de altă parte, din cele opt cluburi de Divizia A reprezentate la videoconferinţă, jumătate ar dori să joace pentru retrogradare / promovare.

S-a renunțat la regula ”Celor 3 extracomunitari”

La masculin, tot într-o videoconferință, reprezentanții cluburilor de handbal din Liga Zimbrilor au votat, în majoritate (nouă voturi), pentru eliminarea regulii care prevedea reducerea numărului de jucători extracomunitari de echipă pentru ediția 2020/2021. Anunțul a fost făcut de Dinamo, care are în lot opt jucători din țări ce nu sunt membre ale Uniunii Europene.   De asemenea, cluburile cu echipe masculine de handbal sunt favorabile ideii de a pune capăt ediției de campionat, precum şi pentru acordarea de medalii. Spre deosebire de întrecerea fetelor, în Liga Zimbrilor liderul, Dinamo București (55 de puncte), e detașat la 5 puncte de a doua clasată, AHC Potaissa Turda. Pe locurile următoare se află Minaur Baia Mare (43 de puncte), AHC Dobrogea Sud (42p), CSM București (42p) și CSA Steaua București (41p).Hotărârea privind închiderea stagiunii 2019/2020, atât la masculin, cât și la feminin, va fi luată în 18 mai, de Consiliul de Administraţie al FR Handbal, care se va pronunța și asupra turneelor finale ale Cupei României, precum şi a turneelor de promovare.Până în 1 iunie, FRH va fi nevoită să comunice Federației Europene de Handbal care vor fi echipele ce vor reprezenta țara noastră în ediția 2020/2021 a cupelor europene. În contextul actual, România are dreptul să înscrie o echipă în Liga Campionilor și trei în European Handball League, noua denumire a Cupei EHF (la feminin), respectiv două formații în European Handball League și două în Cupa EHF (la masculin). Se speră ca încă o formație feminină să fie acceptată în Liga Campionilor, pe bază de invitație. De asemenea, la masculin Dinamo trage nădejde să obțină un wild-card de la EHF datorită evoluțiilor remarcabile pe care le-a avut în ultimele două ediții ale Champions League. 

Și FR Baschet tinde să adopte același verdict

Până acum, în România au fost suspendate campionatele de hochei pe gheață și de volei. O decizie asemănătoare se pare că  va fi luată și în baschet. Preşedinte al FRB, Horia Păun a declarat, pentru Agerpres, că a convenit de principiu cu reprezentanţii cluburilor din ligile naţionale, la masculin şi la feminin, pentru ”îngheţarea” ediției 2019/2020. Și aceasta fiindcă majoritatea echipelor nu au posibilitatea financiară de a respecta regulile impuse prin ordin de ministru pentru reînceperea pregătirii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net