Campionul milionar, dopat!

Ultima actualizare:

    Meciul lui Bute cu Badou s-a terminat la egalitateFoto: AP
Meciul lui Bute cu Badou s-a terminat la egalitateFoto: AP

De Paşte, Lucian Bute s-a luptat cu Jack Badou pentru centura mondială la categoria supermijlocie, duel încheiat la egalitate. Dar s-a aflat că Lucian a luat Ostarine, o soluţie ce creşte rezistenţa fizică. Dacă şi proba B va fi pozitivă, ar fi un final urât al carierei celui care e poreclit “Mister KO” şi are în conturi peste zece milioane de dolari.

Pugilistul român de 36 de ani a fost stăpânul lumii, apărându-şi titlul ani de zile la rând. A pierdut supremaţia în 2012 în faţa lui Carl Froch şi de atunci se zbătea să redevină numărul unu. A încercat anul trecut în faţa lui James DeGale, a ratat şi acum, contra lui Badou Jack, spera să reuşească. A obţinut doar o remiză, şi aceasta contestată, însă vineri un anunţ a şocat lumea boxului. Bute a fost depistat pozitiv, substanţa folosită fiind Ostarine - ajută sportivii prin creşterea rezistenţei fizice, acţionând ca steroizii anabolizanţi, dar fără efectele negative ale acestora.

Imediat Comisia de box şi wrestling din Washington, oraş unde a avut loc lupta, a anunţat instituţiile ce guvernează pugilismul şi până să se ia măsuri se va urma procedura. Astfel, Bute va repeta analizele la acelaşi laborator şi doar dacă proba B va ieşi de asemenea pozitivă, el va fi tras la răspundere. Totuşi, până acum în majoritatea cazurilor, al doilea test are un rezultat identic cu primul.

“Sunt surprins şi dezamăgit de această ştire. Am o lungă carieră în spate şi am fost testat anti-doping de zeci de ori fără să am vreodată un test pozitiv. Conform protocolului, va avea loc un nou test şi voi aştepta înainte să fac alte comentarii. Nu am folosit niciodată substanţe interzise şi sunt convins că se va face lumină în acest dosar”, a anunţat românul.

În schimb, adversarul său, Badou Jack, l-a atacat: “Nu m-ar putea învinge nici dacă ar lua ceva. Nu ar fi trebuit să fie egalitate. Să sperăm că ar putea fi schimbată într-o victorie”. Apoi, a continuat: “E o înşelătorie. Îmi place Bute ca persoană, dar nu e bine deloc ce face. Îţi pui viaţa în pericol de fiecare dată când păşeşti în ring şi adversarul trişează? Poţi muri. L-am nimerit cu câteva lovituri puternice la corp şi şi-a revenit, ceea ce m-a surpins. Era atât de puternic în ultimele runde că mi-a dat de gândit. Credeam că e un timp corect. Nu mă aşteptam de la el”.

Bute e cel mai bun produs al boxului românesc din ultimii ani, are o avere de peste zece milioane de dolari şi e o vedetă inclusiv peste Ocean, Canada fiind a doua sa casă. 

Numele său, implicat într-un scandal uriaş 

Lucian a luptat pentru prima dată în ţară în 2011, la Romexpo în faţa a 10.000 de spectatori, meciul cu Jean Paul Mendy fiind recunoscut ca “Gala Bute”. El şi-a apărat centura, adversarul fiind trimis la podea în repriza a patra. Evenimentul a fost un succes pentru Bute, dar cei implicaţi în organizare au avut de suferit, procurorii descoperind multe nereguli financiare.

Ce riscă?

Dacă şi al doilea test va arăta că Lucian s-a dopat, el va fi suspendat patru ani din activitatea sportivă şi va pierde şi bursa de 500.000 de dolari, încasată după lupta cu Badou Jack. Ajuns la 36 de ani, “Mister KO” îşi va încheia practic cariera fiindcă va fi aproape imposibil să mai revină în ring la un nivel ridicat, la 40 de ani şi după o lungă inactivitate.

Doroftei: «Eu n-am luat nici vitamina C»

Mirela Lavric a fost depistată pozitiv cu meldonium
Mirela Lavric a fost depistată pozitiv cu meldonium

Leonard Doroftei, fost campion mondial şi un contestatar în trecut al lui Bute, l-a apărat de data aceasta pe Lucian, dar a anunţat că el nu a riscat niciodată în privinţa substanţelor interzise. “Probabil e o greşeală, nu cred că Lucian face aşa ceva. Nu ştiu prin ce trece acum fiindcă eu nu am luat niciodată astfel de chestii. Eu nu luam nici măcar vitamina C, beam doar apă. Probabil la proba B se va dovedi că a fost o greşeală”, a spus Doroftei.

Sportivi români dopaţi, ratează Olimpiada de la Rio


    Mirela Lavric a fost depistată pozitiv cu meldonium
Mirela Lavric a fost depistată pozitiv cu meldonium

“Mister KO” e al şaptelea atlet din ţara noastră ce a fost găsit dopat. Mirela Lavric, specialista în proba de alergare de 800 de metri, şi biatlonista Eva Tofalvi au fost primele descoperite că au folosit meldonium, un medicament ce ajută inima şi îmbunătăţeşte recuperarea după efort. Săritorul în înălţime Mihai Donişan şi atleta Claudia Ştef, ambii calificaţi la JO din vară din Brazilia, au completat lista neagră, iar kaiacistul Ionuţ Mitrea s-a alăturat şi el. Canoistul Liviu Dumitrescu, care avea mari şanse de a ajunge la competiţia de la Rio, a fost depistat că a folosit un hormon de creştere şi a ratat şansa de a participa la JO. “Aveam o delegaţie de aproximativ 70 de sportivi pentru Olimpiadă, dar am început să dăm înapoi…Nu ţin minte ca un atlet să iasă campion folosind substanţe interzise”, a comentat ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net