Curajoasa Eliza Samara. Constănțeanca își dorește o medalie în turneu olimpic de tenis de masă de la Tokyo

Ultima actualizare:

    Eliza Samara a ajuns în optimile de finală ale probei de simplu la JO de la Londra, în 2012Foto: EPA-EFE
Eliza Samara a ajuns în optimile de finală ale probei de simplu la JO de la Londra, în 2012Foto: EPA-EFE

Prezentă pentru a patra oară la Jocuri, Eliza Samara (32 de ani) își leagă marile speranțe de proba pe echipe, la feminin, acolo unde va evolua alături de Daniela Dodean și Bernadette Szocs.

De patru ori campioană europeană (la simplu, în 2015 la Ekaterinburg, la dublu mixt, în 2012, la Buzău, și în 2011, la Istanbul, și la dublu feminin în 2009, la Stuttgart), Eliza a obținut cea mai bună performanță pe plan mondial în 2014, când a ocupat locul 5 cu echipa României la CM din Japonia. Înainte de a pleca la Tokyo, pentru turneul olimpic, constănțeanca și-a prezentat planurile: "Avem în minte doar medalia! Se poate să o câştigăm! Am ajuns la acea maturitate. Suntem o echipă mult mai matură şi mai omogenă”, a declarat Samara. Iar buna ei prietenă Daniela Dodean a întărit spusele acesteia: "Ne rugăm să decurgă totul bine, să fim apte. Este momentul mult aşteptat de noi. E momentul să fie totul foare bine. Fiecare sportiv care a jucat la alte JO ştie că o medalie la Olimpiadă înseamnă totul. Vom da tot ce vom putea, suntem încrezătoare".Declarația Elizei poate fi socotită drept extrem de curajoasă în contextul în care din cele o sută de medalii acordate la tenis de masă, din 1988 încoace, asiaticii au cucerit 85, iar restul de 15 au revenit europenilor. Iar această dominație a fost și mai evidentă la feminin, acolo unde din 34 de clasări pe podium asiaticele au ratat doar una singură! Altfel, pe lângă China (53 de medalii / 28 de aur), Coreea de Sud (18/3), Japonia (4/0), Coreea de Nord (4/0), Singapore (3/0), Taiwan (2/0) și Hong Kong (1/0) doar cinci țări europene au mai câștigat medalii olimpice la tenis de masă: Suedia (3/1), Germania (7/0), Franța (2/0), Iugoslavia (2/0) și Danemarca (1/0).

Angelica Rozeanu, ultima campioană mondială non-asiatică

Supremația sportivelor asiatice în tenisul de masă este ilustrată și mai bine de câștigătoarele titlului mondial la individual. Victorioasă la edițiile din 1950, 1951, 1952, 1953, 1954 și 1955, Angelica Rozeanu a rămas ultima reprezentantă a „Restului lumii” care a triumfat în proba feminină. De atunci, titlul mondial a revenit unor sportive din China (23 de ediții), Japonia (7), RPD Coreeană (2) și Coreea de Sud (1). Mai mult decât atât, din 1975 încoace doar două non-asiatice au ajuns în semifinale: Otilia Bădescu, în 1993, și croata Tamara Boros, în 2003! Situația este cam aceeași la dublu, acolo unde Maria Alexandru-Golopenta este ultima campioană mondială non-asiatică. Aceasta a reușit performanța în 1975, alături de japoneza Shoko Takahashi. 

Turneul olimpic de tenis de masă de la Tokyo va debuta în 24 iulie, cu meciurile din primele tururi la feminin și masculin, la simplu, precum și la dublu băieți. Reprezentanții României în turneul olimpic de tenis de masă de la TokyoSimplu feminin: Bernadette Szocs, Eliza SamaraSimplu masculin: Ovidiu IonescuEchipe feminine: Eliza Samara, Bernadette Szocs, Daniela Dodean Monteiro. Rezervă: Irina CiobanuDublu mixt: Bernadette Szocs, Ovidiu IonescuMedaliații olimpici la tenis de masă (repartiție pe continente)Simplu masculin: 19 din Asia, 6 din EuropaSimplu feminin: 25 din AsiaEchipe masculine: 6 din Asia, 3 din EuropaEchipe feminine: 8 din Asia, 1 din EuropaDublu masculin: 12 din Asia, 4 din EuropaDublu feminin: 15 din Asia, 1 din Europa

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net