Programate în cursul unui an calendaristic, Campionatele Mondiale de Formula 1 și de MotoGP au fost serios date peste cap de pandemia de Covid-19. Până acum, au fost amânate sau chiar anulate zece etape din ”Marele Circ”, respectiv opt din competiția de motociclism. Se speră ca întrecerea din F1 să debuteze în 5 iulie, în Austria, iar aceea din MotoGP în 9 august, în Cehia.


În 24 aprilie, organizatorii curselor de MotoGP din Olanda și Finlanda au anunţat, la un interval de câteva ore, amânarea acestora. Programat în 28 iunie, la Assen, Marele Premiu al Țărilor de Jos nu se poate desfășura la acea dată fiindcă Guvernul de la Haga a interzis până în 1 septembrie evenimentele cu participări numeroase de persoane. “Din nefericire, recentele măsuri anunţate de guvern fac ca a 90-a ediție a Grand Prix-ului Olandei să fie amânată pentru la toamnă sau pentru anul viitor. Discutăm cu Dorna Sports, organizatorul MotoGP, pe această temă”, s-a subliniat într-un comunicat al organizatorilor.
Câteva ore mai târziu s-a anunțat că și Marele Premiu al Finlandei la MotoGP a fost amânat. Programat în 12 iulie, acesta nu se poate disputa atunci fiindcă noul circuit pe care era programat (KymiRing) nu a fost omologat. În plus, și în Finlanda sunt interzise evenimentele cu mai mult de 500  de persoane înainte de luna august... 
Următorul Mare Premiu de MotoGp ar urma să fie cel al Cehiei, la 9 august. Pe lângă etapele din Olanda și Finlanda, au mai fost amânate cele din Spania, Franţa, Italia, Catalonia și Germania, iar aceea din Qatar a fost anulată.
În Formula 1 situația este la fel de complicată. Astăzi, s-a anunțat anularea Marelui Premiu al Franţei, programate în 28 iunie, pe circuitul Paul Ricard. Anunțul s-a făcut printr-un comunicat în care s-a menționat: "În urma declaraţiilor preşedintelui Republicii care vizează interzicerea evenimentelor majore până cel puţin la jumătatea lunii iulie şi menţinerea spaţiului Schengen închis până la noi ordine, precum şi a deciziilor recente anunţate de guvernul francez pentru a combate răspândirea Covid-19, organizatorii Marelui Premiu al Franţei - Le Castellet iau act de imposibilitatea menţinerii cursei". S-a anunțat, totodată, că spectatorii care şi-au achziţionat deja bilete vor primii banii înapoi.
Până acum au fost amânate sau anulate zece etape din ediția 2020 a Campionatului Mondial de Formula 1, din cauza pandemiei de Covid-19. În prima situație au fost cursele din Australia, Bahrein, Vietnam, China, Olanda, Spania, Azerbaidjan şi Canada. Acelea de la Monaco şi din Franța au fost anulate.
Organizatorii CM de Formula 1 speră ca această ediție să debuteze în 5 iulie, cu Marele Premiu al Austriei de pe circuitul de la Spielberg, deţinut de Red Bull. Acolo ar putea avea loc două etape, ambele fără spectatori.

 
 
Loading...