De la orfelinat, campioană europeană

Ultima actualizare:

    Favorita categoriei  48 kg, Steluţa Duţă,  în acţiune (FOTO: Mediafax)
Favorita categoriei 48 kg, Steluţa Duţă, în acţiune (FOTO: Mediafax)

Sistemul de asistenţă socială din România scoate rar din copiii instituţionalizaţi unul normal şi aproape niciodată unul de excepţie. Din fericire, însă, se mai întâmplă şi miracole, iar unul dintre ele este Steluţa Duţă.

Sportiva în vârstă de 32 de ani este pariul Federaţiei Române de Box la Campionatul European pe care Sala Polivalentă din Bucureşti îl va găzdui în zilele următoare.

Este cea mai titrată luptătoare, cu 27 de titluri în palmares, şi n-are rival la categoria 48 de kilograme. Până aici drumul a fost însă lung şi dacă am spune doar că a fost greu, nici nu ne-am apropia de adevăr. Steluţa a venit pe lume într-o familie dezorganizată din Râmnicu Sărat, iar părinţii au abandonat-o la naştere.

Din spital a luat drumul caselor de copii, prin care s-a perindat maltratată şi umilită până la vârsta majoratului. "Educatoarele şi supraveghetoarele ne băteau crunt. Cu bâte, cu coada de la mătură, cu picioarele, ne dădeau cu capul de calorifer şi nimeni nu lua nicio măsură. Acum, credeţi că mi-e frică de pumni? În box sunt pe plus cu pumnii. Mai mulţi am primit când eram copil", îşi aduce aminte Stela.

La 18 ani, neînvăţată de nimeni să facă nimic şi marcată de abuzurile suferite a fost aruncată pe străzi, pentru că statul a considerat că a educat-o destul pentru a-şi lua soarta în propriile mâini şi a se descurca singură.

A hoinărit prin oraş, a dormit de multe ori cu stomacul gol şi pentru a se apăra a învăţat să se bată. Antrenorul Constantin Voicilaş a dus-o la box, la Buzău, şi i-a fost apoi ca un tată pentru cea supranumită acum "Pitbullul".

Ea l-a răsplătit cu vârf şi îndesat, iar pe noi, societatea, nu s-a răzbunat ci ne-a făcut mândri, deşi nu meritam nici sare în ochi. N-a uitat nimic, dar acum viaţa ei e alta şi e legată de box. Iar următorul pas, o nouă medalie.

"Nu am mai luat titlul european de doi ani şi ar cam fi cazul. Sper ca oamenii să vină să mă vadă, pentru că eu fac spectacol. Este ceva incredibil că s-a putut aduce în România o asemenea competiţie, iar asta mă motivează să dau totul", a afirmat Steluţa.

- Data naşterii: 18 martie 1982- Locul naşterii: Râmnicu Sărat- Primul club: CS Buzău, antrenor Constantin Voicilaş- Performanţe interne: 12 titluri naţionale şi 12 Cupe ale României- Performanţe europene: aur în 2006 şi 2007 şi bronz în 2009 şi 2011- Performanţe mondiale: argint în 2006, 2008 şi 2010- La Campionatele Uniunii Europene: aur în 2006, 2007 şi 2008- La Centura de Aur a României: aur în 2013

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net