Eduard Novak: "Vreau să dobor recordul orei la paraciclism!"

Ultima actualizare:
Eduard Novak
Eduard Novak

Întors de la Rio de Janeiro, singurul campion paralimpic din istoria României ”nu agață bicicleta în cui” la 40 de ani. Eduard Novak va încerca în această toamnă să doboare "recordul orei" la paraciclism.

Tentativa presupune străbaterea de unul singur a unei distanțe cât mai mari pe velodrom pe parcursul a 60 minute. În 2012, la Jocurile Paralimpice de la Londra, Eduard Novak dobora recordul mondial la 4km urmărire pe velodrom cu timpul de 4 minute, 40 secunde și 315 miimi.

 "Recordul orei este o provocare foarte mare, sportivii care au mai încercat asta spun că este cea mai grea cursă, să te bați cu tine însuți. Nevoie de aerodinamică îți impune o poziție incomodă și îți trebuie  o pregătire fizică spartană pentru a rezista. Sunt în negocieri pentru găsirea unei piste optime, variantele actuale sunt Plovdiv sau Aguascalientes în Mexic", a declarat Eduard Novak la sosirea de la Jocurile Paralimpice.

 În acest moment nu există un record omologat la categoria C4, cea în care concurează Novak. La proba de fond de la Jocurile Paralimpice, sportivii de la categoriile C4 si C5 (un grad mai mic de dizabilitate) au concurat însă împreună. Recordul la categoria C5 a fost stabillit în 2014 la Montichiari de italianul Andrea Tarlao. Acesta a pedalat 47,569 km într-o oră. La categoria C3, recordul mondial datează încă din 2005 și este deținut de britanicul Darren Kenny (41,817 kilometri).

“Cea mai mare provocare a Orei este faptul că nu există locul 2. Există doar mult risc și nici un fel de paravan pentru tine. Este singura proba despre care știi extrem de bine cât de infernală va fi, încă de la bun început”, mărturisea Chris Boardman, un britanic care a fost vedeta acestei probe în anii ’90. Un alt englez, Bradley Wiggins deține momentan recordul mondial al orei la ciclism (54,526 kilometri - stabilit în 2015 pe velodromul Lee Valley din estul Londrei)

Posibilă participare la Tokyo 2020.


    Eduard Novak
Eduard Novak

Deși va avea 44 ani la următoare ediție a Jocurilor Paralimpice, Eduard Novak ia în calcul posibilitatea participării la a cincea Paralimpiadă din cariera sa. 

"La Rio nu a ieșit exact cum mi-am dorit, dar am conștientizat că în sport medalia nu este totul. Imaginea unui sportiv contează uneori mai mult, nimeni nu îți poate lua realizările din carieră. Am fost foarte fericit să văd că atâția oameni mi-au transmis mesaje de încurajare, că fanii s-au gândit la mine și poate le voi mai oferi motive de bucurie în anii următori. În 2017 voi face probabil o pauză și mă voi focusa pe activitatea de la federație și de la Tușnad Cycling, dar, dacă mă voi simți apoi motivat și apt fizic, Tokyo 2020 ar putea fi un nou vis!!”,  a încheiat președintele în exercițiu al Federației Române de Ciclism.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net