Fanii Stejarilor au (re)lansat un mesaj la meciul cu Uruguay: Unire prin rugby

Ultima actualizare:

    Suporterii din Club 16 propun alcătuirea unei echipe de rugby comune a României și Republicii MoldovaFoto: Marian Burlacu
Suporterii din Club 16 propun alcătuirea unei echipe de rugby comune a României și Republicii MoldovaFoto: Marian Burlacu

Reuniți în Club 16, câțiva suporteri inimoși au propus alcătuirea unei echipe de rugby comune a României și Republicii Moldova.

Cunoscuți pentru modul pătimaș în care îi încurajează pe Stejari, atât la meciurile din țară, cât și la cele din străinătate, fanii din Club 16 au afișat sâmbătă, la testul cu Uruguay (20-27), în momentul intonări imnului național, un banner cu următorul mesaj: ”Rugbyul ne unește. România & Republica Moldova. O națiune, un steag, o singură echipă!”. Nu este pentru prima dată când în sportul cu balonul oval se transmite acest mesaj. El a mai fost auzit la începutul anilor 90, în perioada podurilor cu flori de peste Prut. Tot atunci, în campionatul de rugby a României a fost acceptată să participe o echipă moldovenească. Ideea a fost abandonată ulterior fiindcă formațiile de la noi s-au plâns că stau foarte mult în vamă atunci când se deplasau să joace în Republica Moldova... De atunci, numeroși rugbyști basarabeni au activat cu succes la echipe din România, unii dintre ei fiind legitimați și la grupări prestigioase din Vest. Pot fi amintiți Maxim și Vadim Cobilaș (Sale Sharks – Anglia), Dimitri Arhip (Ospreys - Țara Galilor), Gheorghe Gajion (Rugby Rovigo – Italia).

Irlanda are echipă comună din 1875

În ciuda divergențelor politice, în echipa de rugby a Irlandei au activat dintotdeauna și jucătorii din Irlanda de Nord (Ulster). În 1875, la primul meci test cu Anglia (0-7), federațiile de la Dublin și Belfast au decis să alcătuiască o selecționată comună pentru a face față mai bine adversarei. Și de atunci așa s-a procedat până astăzi. Și intonarea imnurilor a ridicat o problemă, motiv pentru care în 1995 a fost compus unul comun, ”Ireland's Call”.   

România și Republica Moldova n-au disputat nici un meci test!

Paradoxal, echipele de rugby ale României și Republicii Moldova nu s-au întâlnit niciodată. Nici într-o competiție oficială, nici în meci test. Trebuie spus că naționala noastră de rugby va sărbători Centenarul anul viitor, iar cea de peste Prut a disputat primul meci în 1991, când s-a impus în Lituania. Iar dacă până acum cinci-șase ani se lupta să promoveze în Rugby Europe Championship, alături de România, în ultimii ani Moldova a ajuns pe ultimele locuri în divizia a treia valorică a continentului nostru.  

Stejarii au pierdut (20-27) sâmbătă, la București, testul cu Uruguay
Stejarii au pierdut (20-27) sâmbătă, la București, testul cu Uruguay
image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net