Fotbalul se joacă şi cu mâna

Ultima actualizare:
Fotbalul  american  e cel mai spectaculos
Fotbalul american e cel mai spectaculos

Eşti tehnic? Încearcă futsalul sau indoor-ul! Îţi place să dai gol din foarfecă? Atunci ţi s-ar potrivi ca o mănuşă fotbalul pe plajă. Iar dacă vrei să se puncteze şi golurile cu mâna, apucă-te de fotbal galic!

Indoor. Se joacă şase la şase (portar+cinci) pe teren mic, sintetic, de regulă acoperit. Se joacă 60 de minute, în patru reprize a câte 15 minute.

Terenul este înconjurat de pereţi ca la hochei, astfel că mingea nu iese niciodată din joc. Dacă totuşi sare peste margine, adversarul va relua jocul din acel loc. Nu are ofsaid şi e foarte popular în SUA şi Canada.

Futsal. Terenul are dimensiuni între 38 şi 42 de metri lungime şi 18 şi 25 lăţime, iar poarta măsoară 3/2 m. Careul este oval, format din două sferturi de cerc cu raza de 6 metri. Se joacă cinci la cinci (portar+patru), pe suprafaţă dură, iar mingea este mai mică şi mai puţin elastică.

Un meci are două reprize a câte 20 de minute. Fotbal pe plajă. Originar din Brazilia, se joacă pe nisip, cinci contra cinci (portar+patru), în trei reprize a câte 12 minute.

Nu se poate termina egal! Dacă se întâmplă asta, se dau trei minute de prelungire urmate de penalty-uri, unde primul care ratează pierde. Terenul are lungimea de 35-37 de metri pe o lăţime de 26-28 de metri. Jucătorii nu poartă ghete.

Galic. În Irlanda este cel mai popular sport. Se joacă 15 la 15 (portar+14), în două reprize de 30 de minute, pe un teren între 130 şi 145m lungime şi 80 şi 90 m lăţime. Porţile au formă de „H", 7 m înălţime pe 6,5 lăţime, conectate de o bară la 2,5 m înălţime. De aceasta este agăţată o plasă, ca la fotbal. Mingea seamănă cu cea de volei, scopul jocului fiind acela de a o trimite între buturile adverse, cu mâna sau piciorul.

Australian. Echipele au 22 de jucători (18 în teren şi 4 rezerve interschimbabile), se joacă în patru reprize a câte 20 de minute, iar scopul este să dai balonul oval, similar celui de rygby, printre două din cele patru buturi (punctajele diferă însă). Terenul este oval, lung de 150 de metri şi lat de 135. Deşi contactele dure nu sunt rare, echipamentul jucătorilor constă într-un maieu, şort şi jambiere.


    Fotbalul  american  e cel mai spectaculos
Fotbalul american e cel mai spectaculos

American. A păstrat din fotbal doar numărul de jucători, 11, în rest, seamănă mai mult cu rugby-ul. Punctele se obţin prin culcarea balonului în terenul de ţintă al adversarului (eseu), şutarea acestuia printre buturi (drop) sau placaj la jucătorul cu mingea în terenul advers. Se joacă patru reprize a câte 15 minute.

Canadian. Terenul este similar ca dimensiuni celui de fotbal (101/59 m), iar buturile, înalte de 12 m, se sprijină pe o singură bară de 3 m. Distanţa dintre linii este de doar 4,6 m. Se joacă 12 la 12, în patru sferturi de oră. Se punctează prin eseu, drop, transformare, sau atunci când balonul devine mort în posesia unei echipe, în propriul teren, din diverse motive.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net