GENIAL: O șahistă dintr-o mahala din Uganda a devenit faimoasă, în toată lumea, pentru talentul ei ieșit din comun!

Ultima actualizare:

    Phiona Mutesi (FOTO ESPN)
Phiona Mutesi (FOTO ESPN)

Chiar dacă a crescut într-una dintre ţările lumii a treia, lipsindu-i educaţia şi cunoştinţele elementare de citire şi de scriere, chiar dacă în copilărie umbla să fure mâncare pentru mama şi pentru fratele său, Phiona Mutesi s-a întâlnit, printr-o şansă rară, cu şahul. Sportul minţii a transformat-o nu doar într-o jucătoare de renume internaţional, cât şi într-un subiect de roman şi de viitoare producţie cinematografică Disney.

Phiona a crescut fără tată, acesta murind de SIDA când fata era încă foarte mică. Pentru că nu se cunoaște cu precizie data nașterii ei, Phiona ar putea să aibă fie 16, fie doar 15 ani.

„Am trăit o viață grea, am dormit pe străzi și nu aveam ce să mănânc. Atunci m-am gândit prima dată să găsesc o porție de terci, undeva. Credeam că viața pe care o trăiesc eu este la fel cu a tuturor oamenilor" a mărturisit Phiona într-un interviw acordat postului CNN.

Robert Katende, refugiat ca urmare a războiului civil din Uganda, a inițiat un program de șah în Katwe, o zonă a orașului Kampala, capitala Ugandei.

„Șahul te învață cum să evaluezi, cum să iei decizii, să anticipezi mișcările adversarului și să rezolvi probleme. În șah nu contează de unde vii, ci doar unde așezi piesele", a explicat antrenorul Katende.

Mutesi nu a devenit o șahistă valoroasă, peste noapte, însă aptitudinile sale au fost evidente, în 2005, când a început să practice. Katende i-a apreciat talentul ieșit din comun, încurajând-o pe adolescentă să practice șahul, ceea ce fata a și făcut.

Nu după foarte mult timp și-a dat seama că reușa să câștige jocurile cu elevii avansați, din program.

Câțiva ani mai târziu, Mutesi reprezenta Uganda în turneele internaționale, în 2009 a călătorit în Sudan iar în 2010, a zburat în Siberia.Anul acesta Phiona a jucat în Istanbul.

Șahul ar putea să fie pașaportul Phionei către o viață diferită, mai bună, în special datorită unui proiect care a început să prindă contur: Disney a obținut drepturile realizării filmului „The Queen of Katwe", inspirat din viața șahistei.

Phiona se declară fericită: „Nu am sperat să se întâmple așa ceva, vreodată, să ajung eu să fiu un om care să îi încurajeze și să îi inspire pe alții, iar ei să înceapă să joace șah."

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net