Gheorghe Berceanu și-a lansat cartea autobiografică ”Hercule de buzunar 48 kilograme de aur”

Ultima actualizare:

    Gheorghe Berceanu și-a lansat cartea autobiograficăFoto: Marian Burlacu
Gheorghe Berceanu și-a lansat cartea autobiograficăFoto: Marian Burlacu

În prima zi a Campionatului Mondial de lupte Under 23 ce se desfășoară până duminică, în Sala Polivalentă din București, campionul olimpic Gheorghe Berceanu (69 de ani) şi-a lansat volumul biografic intitulat "Hercule de buzunar 48 kilograme de aur", lucrare scrisă cu ajutorul nepoatei sale, Monica Berceanu.

Multiplu campion și medaliat la Mondiale și Europene, fostul sportiv, antrenor și arbitru și-a manifestat bucuria pentru faptul că lansarea cărţii sale a avut loc în prezenţa preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Lupte (UWW) Nenad Lalovic, aflat la Bucureşti în aceste zile. "Este o zi deosebită pentru mine. În primul rând pentru că pot lansa această carte, dar şi pentru că îl am aici alături pe preşedintele federaţiei internaţionale. Este o mare mândrie că am reprezentat România, chiar dacă nu am fost întotdeauna uşă de biserică. Pentru că am mai avut şi unele ieşiri, iar celor cărora le-am greşit îi rog să mă ierte", a spus Berceanu. Fostul campion i-a înmânat o carte cu autograf preşedintelui UWW, primind în schimb o insignă din aur cu însemnele federaţiei internaţionale. 

Autoare a volumului biografic, Monica Berceanu a mărturisit cu emoție în glas: "Este o mare onoare pentru mine să fiu o parte din vocea domnului Berceanu. Dânsul nu a primit darul oratoriei, dar l-a primit pe cel al performanţei. De aceea am acceptat să dau voce poveştii de viaţă a acestui om. Ne-am decis să scriem împreună această carte gândindu-ne la părinţii care încearcă să îi facă pe copiii lor să iasă din anonimat. Gheorghe Berceanu este un model de viaţă. El a pornit dintr-o Cârnă prăfuită, cu miros de moarte, după cum singur spune, şi a ajuns să pună România pe harta lumii. Asta demonstrează că poţi să pleci dintr-un sătuc şi să ajungi pe culmile gloriei".

De asemenea, și șeful forului mondial a subliniat că volumul biografic al lui Gheorghe Berceanu va încuraja tinerii de astăzi să practice sportul luptelor. "Gheorghe Berceanu este un model pentru toţi. Și-a dedicat întrega viaţă luptelor. Mai întâi ca sportiv. Apoi ca antrenor şi ulterior ca arbitru internaţional. Dacă ne uităm la urechile dânsului vedem că tot ceea ce spun eu este adevărat. Urechile tocite reprezintă o marcă înregistrată a celor mai buni luptători ai lumii", a spus Nenad Lalovic.

Nenad Lalovic, președintele Federației Internaționale de Lupte, i-a oferit o insignă lui Gheorghe Berceanu
Nenad Lalovic, președintele Federației Internaționale de Lupte, i-a oferit o insignă lui Gheorghe Berceanu

Prezent la lansare, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a fost printre primii care i-au cerut o dedicație campionului olimpic la lupte greco-romane: "Este un moment extrem de important pentru maestrul Berceanu. Îl felicit pentru rezultatele obţinute în frumoasa carieră, dar şi pentru că are acum ocazia să lase o mărturie a vieţii sale dedicată luptelor".

Un mesaj asemănător a transmis și preşedintele Federaţiei Române de Lupte, Răzvan Pîrcălabu: "Despre maestrul Gheorghe Berceanu pot spune cu mândrie şi recunoştinţă că a contribuit la realizarea multor performeri, iar despre omul Gheorghe Berceanu nu pot spune decât atât: respect!".

La lansarea cărții autobiografice au fost prezenți foști mari luptători ai României precum Vasile Andrei, Nicolae Zamfir, președinți ai unor federații sportive de arte marțiale precum sensei Florentin Marinescu, precum și foști colegi ai săi de la CSA Steaua, precum Vasile Burlacu și Marin Ionescu. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net