Vineri va avea loc festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, dar lucrurile sunt departe de a fi în regulă la această competiţie.


După problemele cu cazările în satul olimpic, unde condiţiile nu sunt la nivelul aşteptat, apar tot mai multe nereguli cu privire la alimentaţia sportivilor, dar şi la posibilitatea de a se antrena, cum e cazul unor români. Cea mai mare şi ultima din problemele apărute se referă la mâncare, mulţi competitori preferând să ia prânzul şi cina la McDonald's, la marginea satului olimpic, unde este gratis, decât să accepte ce le dau organizatorii şi care nu arată deloc bine.

Mai mult, o situaţie jenantă o trăieşte acum Larisa Iordache, gimnasta noastră care se află la Rio ca rezervă a Cătălinei Ponor. Deşi în mod normal şi ea trebuie să beneficieze de o sală pentru antrenamente, nu doar sportivii calificaţi, în Brazilia nu se respectă regula. Astfel, în mijlocul unei sesiuni de pregătire, gimnasta româncă în vârstă de 20 de ani a fost scoasă afară de delegaţiile Rusiei şi Statelor Unite, pe motiv că încăperea le e rezervată lor. Astfel, Iordache a fost mutată penibil pe o saltea, într-un colţ mai liber al unei săli de forţă, lângă halterofili, până când şefii COSR i-au găsit o sală privată undeva în cartierul Flamengo, plătită din propriul buzunar de un membru al delegaţiei României cu 300 de euro şedinţa.

untitled.jpg

Larisa Iordache a fost dată afară din sală de delegaţiile Rusiei şi Statelor Unite. Brazilienii n-au reuşit să-i găsească şi ei un loc de antrenament
Sursa Foto: Instagram

Mai mult, Corina Căprioriu, judokana noastră favorită la o medalie, a ratat primul antrenament în Brazilia pentru că a ajuns la Rio cu o falcă umflată de la aerul condiţionat din avion.  În rest, se lucrează la foc automat la parcul olimpic, care nu e gata cu două zile înainte de start.

Neregulile cu privire la organizarea în campusuri sunt însă cele mai puţin grave. Jurnaliştii de investigaţie americani şi britanici au descoperit că nivelul pluării la Rio de Janeiro a depăşit cu mult cotele alarmante, iar organizatorii au minţit forurile internaţionale cu privire la acest aspect. În Gloria Marina, acolo unde se vor desfăşura concursurile de înot şi canotaj ale JO 2016, apa care vine din Oceanul Atlantic e mai rea ca oricând. Numărul adebovirusurilor pe litru colectat e cu 42% mai mare decât la testele din luna martie. Astfel, oricine ingerează mai mult de trei linguri din această apă se va infecta mai mult ca sigur cu un virus. Chiar şi turiştii de pe celebrele plaje Ipanema şi Copacabana sunt sfătuiţi să nu se scufunde cu capul sub apă. De asemenea, şi poluarea din aer e imensă, fapt care va crea mari probleme atleţilor de la cursele lungi.

malina-calugareanu-simona-pop-ana-maria-popesci-simona-gherman-loredana-dinu.jpg

Fetele de la scrimă şi-au cumpărat detergenţi şi şi-au făcut singure curăţenie în cameră pentru că Brazilienii le-au primit jenant. Aşa se întâmplă la toate capitolele
Sursa Foto: FR Scrimă

rio_apa_gettyimages.jpg

Gunoaiele aruncate pe malul apei au infestat totul. Brazilienii şi-au făcut-o cu mâna lor, iar autorităţle au tolerat şi au amânat rezolvarea problemei. Acum, nu doar localnicii, ci şi turiştii şi sportivii sunt în mare pericol
Foto: Gettyimages

rio_apa_ap_2.jpg

Ziarele din SUA, Australia şi Marea Britanie au făcut cercetări adânci şi au arătata adevărata faţă a pericolului care îi paşte pe sportivii de la Rio şi pe oricine se află acum acolo. Ţânţarul care infestează cu virusul Zika e acum doar o glumă proastă
Foto: AP

Totuşi, brazilienii, în cel mai demagogic stil cu putinţă, spun că lucrurile sunt OK, iar condiţiile....mai bune decât la precedentele Olimpiade, găzduite de Londra sau Sydney.

 
 
Loading...