Iulia Dumansk, ”Îngerul păzitor”al tricolorelor, a învățat româna în trei luni

Ultima actualizare:

    Dumanska e cetatean roman din 2016FOTO: Sportpictures.eu
Dumanska e cetatean roman din 2016FOTO: Sportpictures.eu

Naționala feminină de handbal a României are parte de un Campionat European perfect. În ultimul meci din grupe, ”tricolorele” au reușit să spulbere campioana europeană, Norvegia, pe care au învins-o cu scorul de 31-23. Eroina acestui meci a fost portarul Iulia Dumanska, care a închis perfect culoarele spre poarta echipei noastre, primind, la finalul partidei, titlul de ”jucătoarea meciului”. Click! vă prezintă 7 secrete ale jucătoarei născute în Ucraina.

A fost ”adoptată” de doi antrenori români. Iulia Dumanska a ajuns în România oarecum din întâmplare. Avea 14 ani, în 2011, când a jucat împreună cu echipa ei din Ucraina la un turneu internațional de junioare la Baia Mare. A fost imediat ”ochită” de antrenorii băimăreni Ioana și Ion Marta, care i-au propus să rămână la echipa lor din oraș. „Am dorit să mai aduc împreună cu ea două jucătoare, un inter și un centru. Dar doar ea a acceptat. Când i-am propus, i-am văzut lacrimile din ochi", a declarat, acum un an, Ioan Marta în ”Gazeta Sporturilor”.

A învățat limba română în trei luni. Din prima clipă când a primit oferta de a juca la CS Marta, Dumanska a visat la momentul în care va deveni cetățean român și va ajunge să joace pentru echipa noastră națională. Atât de mult își dorea, încât a învățat limba română în trei luni și, conform declarațiilor Ioanei Marta, își făcuse chiar un buletin românesc pe calculator, la care se uita în așteptarea momentului în care avea să devină româncă 100%.

Prima jucătoare naturalizată din naționala României. Iulia Dumanska a devenit cetățean român la 5 mai 2016 și a debutat aproape imediat în naționala de tineret a României. Prin prestațiile ei a dus selecționata la medalia de bronz a Campionatelor Mondiale Under 20 din acel an. În decembrie 2016 a debutat și la prima reprezentativă, devenind prima handbalistă naturalizată care a jucat vreodată sub tricolor.

A început handbalul la 11 ani. Născută la 15 august 1996, în localitatea ucraineană Horodecka, Iulia s-a apucat de handbal în 2007. Nici nu avea cum să nu facă acest sport, deoarece provenea dintr-o echipă în care handbalul se ”mânca pe pâine”. A ales să fie portar deoarece mama ei jucase pe acest post. Este, de altfel, un fel de moștenire de familie, căci și bunica din partea mamei a fost tot portar de handbal. Și pentru ca povestea să fie completă, și sora eroinei echipei naționale a României e tot portăriță. Antrenor de fotbal, tatăl Iuliei nu a avut decât motive de bucurie văzând că fata lui iubește sportul.

Evoluează la HCM Râmnicu Vâlcea. Dumanska a debutat în Liga Națională de handbal feminin la vârsta de 18 ani, când a apărat poarta formației Neptun Constanța. A jucat apoi la HCM Baia Mare, după care, anul trecut, a jucat la SCM Craiova.

A cucerit Cupa EHF cu Craiova. Iulia Dumanska a fost, în această primăvară, eroina formației sale, SCM Craiova, în finala Cupei EHF. În meciul retur al finalei cu formaţia norvegiană Vipers Kristiansand, ea a apărat în ultimele secunde o aruncare care ar fi dus trofeul în Norvegia. A reușit să scoată miraculous mingea și, astfel, oltencele au cucerit în premieră Cupa.

Are un ritual la aruncările de la 7 m. Dumanska este recuoscută și ca o specialist a apărării loviturilor de la 7 m. Ea a dezvăluit pentru prosport.ro că are un anumit ritual înaintea unor astfel de moment: „Mă uit sus, de obicei, pentru că știu că Doamne-Doamne este mereu cu mine și mă ajută. Și, după, mă uit la brațul jucătoarei și încerc să mă concentrez pe aruncarea ei. Le studiem pe adversare, înainte de meci. Eu și colega mea, Denisa Dedu”, a declarat ea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Dinamo Poli Iasi (Sportpictures) jpg
Dan Petrescu (Sportpictures) jpg
Evan Ndicka (Youtube) jpg
tartan track 2678544 1280 jpg
zeta grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net