JO 2018: Şi-au făcut curaj să înfrunte iarna. 6 ţări care scriu istorie la PyeongChang

Ultima actualizare:

    Cele trei nigerience care vor evolua la JO
Cele trei nigerience care vor evolua la JO

Olimpiada albă din Coreea de Sud debutează joi având la start şase ţări care n-au mai fost niciodată la o asemenea competiţie. Festivitatea de deschidere a JO de la PyeongChang e programată vineri, dar competiţia va lua startul mâine cu primele meciuri din turneul de curling.

Ce au în comun Nigeria, Ecuador, Kosovo, Malaezia, Singapore şi Eritrea? Sunt naţiuni care vor participa în premieră în acest an la o ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă.

La PyeongChang, în Coreea de Sud, 92 de ţări s-au adunat pentru un festival al sporturilor invernale, aproape 3.000 de atleţi urmând să concureze în 14 discipline. E cea mai largă Olimpiadă de iarnă din istorie, record la care au contribuit din plin cele şase ţări aflate pentru prima dată sub cercurile olimpice. Vorbim de două state africane (Nigeria şi Eritrea), două din Asia (Malaezia şi Singapore), unul din Europa (Kosovo) şi unul din America de Sud (Ecuador). Dintre toate acestea, cea mai spectaculoasă prezenţă e echipajul feminin de bob al Nigeriei, format din Seun Adigun şi Akuoma Omeoga.

Ambele s-au format ca sportive în SUA, fiind practicante ale atletismului care au avut curajul să atace periculoasele piste de bob. Nigeria va trimite şi o reprezentantă în concursul de skeleton, pe Simidele Adeagbo, o fostă triplusaltistă care nu s-a calificat niciodată la JO de vară, dar care şi-a îndeplinit visul la Jocurile de iarnă. Tot din Africa, mai exact din micuţul stat Eritrea, a ajuns la PyeongChang schiorul Shannon-Ogbani Abeda. Născut în Canada, acesta va pune Eritrea pe harta olimpică în numele părinţilor săi, originari din această ţară africană.

Mergând mai departe, ecuadorianul de 38 de ani Klaus Jungbluth a învăţat schiul fond studiind în Europa, în Norvegia şi Cehia.


    Klaus Jungbluth
Klaus Jungbluth

Întors în ţara natală, Klaus a fost nevoit să înfiinţeze o federaţie de schi şi s-a antrenat pe schiuri cu role, zăpada fiind ca şi inexistentă în Ecuador. Sporturile de iarnă sunt o necunoscută şi în Singapore, însă patinatoarea Cheyenne Goh a jucat hochei în Canada, reprofilându-se apoi în cursele de short-track. Pentru prima dată la JO va fi şi Malaezia, cu un schior şi cu un patinator. Kosovo (acceptată în CIO abia în 2014) e ultima ţară care îşi va face debutul olimpic la PyeongChang, prin schiorul Albin Tahiri, un sportiv născut în Slovenia, acolo unde sporturile de iarnă sunt mai populare decât cele de vară.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net