Jocurile Olimpice, lovite de ”blestemul celor 40 de ani”

Ultima actualizare:

    Jocurile Olimpice s-ar putea amânaFOTO: EPA
Jocurile Olimpice s-ar putea amânaFOTO: EPA

Pentru sportivii din întreaga lume, anul 2020 urma să fie unul de neuitat, deoarece în perioada 24 iulie - 9 august urma să se desfășoare, la Tokyo, cea mai importantă competiție sportivă din lume: Jocurile Olimpice. Acum, din cauza pandemiei cu coronavirus, toată lumea cere amânarea întrecerilor, iar acest lucru e mai aproape ca niciodată, ceea ce readuce în discuție ”blestemul celor 40 de ani”.

Concret, istoria demonstrează că o dată la 40 de ani buna desfășurare a Jocurilor Olimpice de vară este compromisă. Iar ciclul era complet acum, în 2020. Astfel, după ce ediția din 1940 s-a anulat din cauza celui de-al Doilea Război Mondial, iar cea din 1980, de la Moscova, a fost boicotată de peste 60 de țări, printre care și SUA, din cauza invaziei sovietice în Afganistan, Jocurile Olimpice din acest an ar putea fi amânate cu maximum doi ani din cauza pandemiei de coronavirus. Ceea ce ar lovi mai rău ca un blestem întreaga Japonie, care ar avea de suferit pierderi financiare colosale, estimate la 5,8 miliarde de dolari! Numai că, din cauza pandemiei de coronavirus, se pare că organizatorii de la Tokyo nu au de ales și vor trebui, împreună cu Comitetul Olimpic Internațional, să amâne competiția. Nu doar pentru că așa le cer multe Federații Naționale și Comitete Olimpice Naționale, sau pentru că, de exemplu, Canada și Australia au anunțat deja că vor boicota actuala ediție dacă se dispută tot în 2020, dar și pentru că există posibilitatea ca, ținute în acest an, Jocurile să se dispute fără spectatori, ceea ce ar adânci dezastrul financiar. Convinși și ei de acest lucru, oficialii japonezi au început să-și schimbe discursul și să recunoască faptul că amânarea competiției reprezintă o posibilitate de luat în seamă.

Concret, în acest moment există trei scenarii pentru amânarea Jocurilor Olimpice, informează lequipe.fr. Prima variantă este amânarea pentru scurt timp a competiţiei, până în toamnă. Aceasta ar fi cea mai simplă şi puţin costisitoare variantă, în care CIO ar putea limita pierderile, pentru că desfăşurarea JO la toamnă ar putea permite amortizarea recesiunii care va urma pandemiei de coronavirus. Potrivit mai multor economişti japonezi, ţara ar urma să intre într-o criză financiară la fel de severă ca în 2008 din cauza impactului Covid-19, iar încasările din turism generate de JO ar putea compensa în parte scăderea PIB-ului. Meteorologic ar putea fi însă o problemă, temperaturile fiind toamna mai reduse şi riscul de taifun ridicat, cum a fost cazul Cupei Mondiale de rugby din 2019.

A doua variantă este amânarea până anul viitor, când sunt programate Campionatele Mondiale de atletism, respectiv de natație, doi dintre partenerii de bază al CIO. O altă problemă majoră este reprezentată de faptul că autorităţile japoneze au decis deja ca Satul Olimpic să fi transformat în locuinţe începând din 6 septembrie, data la care se încheie Jocurile Paralimpice. De această decizie ar urma să beneficieze 11.000 de persoane.

Ultimul scenariu prevede ca jocurile să se dispute în 2022, numai că această amânare i-ar afecta pe mulţi sportivi aflaţi la final de carieră. Îl plus, trebuie gândite alte competiții de calificare, pentru ca la JO să ajungă cei mai buni sportivi.

Oricum ar fi, un răspuns la întrebarea când vor avea loc Jocurile Olimpice de vară se pare că vom avea în cel mult patru săptămâni.

COSR cere punctul de vedere al sportivilor

Așa cum e normal, toate Comitetele Olimpice Naționale vor emite câte un punct de vedere referitor la amânarea JO. Pentru a transmite o cerere cât mai aproape de realitatea sportului românesc, președintele forului, Mihai Covaliu, a cerut punctul de vedere al sportivilor. ”Am trimis o solicitare către Comisia Atleţilor, prin care noi dorim să aflăm poziţia sportivilor din România referitor la participarea lor la Tokyo. Dacă ei vor să participe, dacă le este teamă, dacă ei consideră că pregătirea lor este afectată şi participarea lor la Jocurile Olimpice nu poate să reflecte valoarea lor, din cauza faptului că nu s-au putut pregăti în condiţii adecvate, chestiuni de acest gen”, a declarat pentru Mihai Covaliu pentru Agerpres.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net