A murit Gheorghe Gruia, "Pele" al handbalului românesc!

Ultima actualizare:

    Gheorghe Gruiafoto: Adevărul
Gheorghe Gruiafoto: Adevărul

Gheorghe Gruia, cel mai mare handbalist român al tuturor timpurilor, a murit în Mexic, la vârsta de 75 de ani, în urma unui infarct. Gaţu l-a numit în cartea sa "un adevărat Pele al handbalului".

Cine a fost Gheorghe Gruia: campion mondial, în 1964 (Cehoslovacia) şi 1970 (Franţa), medalie de bronz la CM din 1967 (Suedia), medalie de bronz la JO din 1972 (Munchen), golgheter la JO 1972 (37 goluri), a marcat 736 de goluri în 127 de partide jucate în tricoul naţionalei României, a câştigat Cupa Campionilor Europei cu Steaua, în 1968, de opt ori campion naţional cu Steaua, între 1963 şi 1973, cel mai bun jucător al CM din 1967, a făcut parte din „Generaţia de Aur” a handbalului românesc, care între 1961 şi 1974 a câştigat de patru ori titlul mondial, jucând alături de Oţelea, Penu, Gaţu, Goran, Birtalan, Ivănescu, Licu, Samungi, Voina, Dincă, Moser, Nodea, Nica, Ion Popescu, Gunesch şi alţii care au contribuit la aceste performanţe.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu, şi bun prieten cu Gruia, a povestit în cartea sa "Steaua lui Gaţu" şi despre "Mâna de aur" a handbalului românesc: "Gruia a fost, sunt convins, la vremea lui, un adevărat Pele al handbalului. Şi, în loc de încheiere pentru Gruia, un ultimum cuvânt de mulţumire: <<Îţi mulţumim, Guriţă, în numele foştilor tăi coechipieri, care te-au admirat şi te-au iubit, îţi mulţumim în numele handbalului pe care l-ai slujit...., în chip exemplar şi cu rezultate strălucite, îţi mulţumim pentru tot ce ai făcut în sportul românesc!>>".

De 36 de ani trăia în Mexic

Plecat din ţară de zeci de ani, Gruia nu şi-a uitat niciodată originile. Anul trecut, el a venit în România, ocazie cu care a acordat un interviu ziarului Adevărul. "Dragii mei, nu ai cum să-ţi uiţi limba maternă. Numai dacă eşti la Polul Nord şi ai în jurul tău doar pinguini şi eschimoşi, posibil să mai uiţi ceva din ea. Câtă vreme gândesc româneşte, sigur că vorbesc româneşte. Plus că eu citesc şi ziarele din România, mă uit la emisiuni pe internet, sunt la curent cu ce se întâmplă în ţară. Şi încă ceva, vorbesc zilnic cu Thor, câinele meu, evident pe româneşte", spunea el.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Farul Constanta CFR Cluj (Sportpictures) jpg
Rapid FCSB (Sportpictures) jpg
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net