A murit soția lui Emeric Ienei. Ileana Gyulai fusese inclusă recent în Hall of Fame-ul Federației Internaționale de Scrimă

Ultima actualizare:

    Ileana Gyulai Ienei a făcut parte dintr-o generație valoroasă de floretisteFoto: Arhivă personală
Ileana Gyulai Ienei a făcut parte dintr-o generație valoroasă de floretisteFoto: Arhivă personală

Sportul românesc este în doliu. Multiplă medaliată olimpică și mondială la floretă, ILEANA GYULAI IENEI (75 de ani) s-a stins din viață, astăzi (miercuri, 25 august), la Oradea.

Vestea tristă a fost transmisă de Federația Română de Scrimă, într-o postare pe contul oficial de Facebook: „Rămas bun, Doamna Ileana! O veste tristă vine de la Oradea, Ileana Gyulai Jenei ne-a părăsit. Școala românească de scrimă pierde o mare campioană, un caracter puternic și echilibrat, un om pentru care scrima, floreta, a fost un mod de a trăi. Federația Română de Scrimă transmite condoleanțe familiei și celor apropiați! Ileana Gyulai Jenei va rămâne mereu în amintirea celor care iubesc scrima. Odihnească-se în pace!”. Născută la Cluj, în 12 iunie 1946, Ileana Gyulai a făcut parte din valoroasa generație de floretiste lansate la Satu Mare, în 1964, de antrenorul Alexandru Csipler și a cunoscut  succesul alături de colegele sale din echipa reprezentativă condusă de Andrei Vâlcea. ”Campioană mondială la echipe în 1969, de două ori medaliată cu bronz  la Jocurile Olimpice, Mexico 1968 și Munchen 1972, Ileana Gyulai mai are în palmares alte 6 medalii mondiale, 3 de argint și 3 de bronz câștigate între 1965 și 1974. Alături de colegele din echipa Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1973. Ileana Gyulai este de 3 ori campioană națională la floretă individual (1966, 1967 și 1973) și de 15 ori campioană națională pe echipe (Unio- 1964, Steaua între 1965-1980)”. Grație acestor rezultate, în 1970, Ileana Gyulai a fost declarată de ziarul ”Sportul” cea mai bună sportivă a anului. Iar anul acesta, Federația Internațională de Scrimă a inclus-o în Hall of Fame. 

După retragerea din activitatea competiţională, Ileana Gyulai a lucrat ca antrenoare pentru o scurtă perioadă de timp. Petru performanțele atinse, i s-a decernat titlurile de Maestru al Sportului şi Maestru Emerit al Sportului,  iar în 2000 i-a fost conferită Crucea Naţională “Serviciul credincios” clasa a III-a.Ileana Gyulai a fost căsătorită o scurtă perioadă cu campionul olimpic la floretă Ionel Drâmbă. Apoi, și-a împărțit viața cu cunoscutul fotbalist și antrenor Emeric Ienei, cu care are o fiică. Un mesaj de condoleanțe, precum și un interviu video cu marea campioană au fost postate și pe pagina de Facebook a CSA Steaua. 

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net