Fost pilot de Formula 1, Stirling Moss a decedat la vârsta de 90 de ani, după o îndelungată suferinţă, informează BBC. Retras din viaţa publică în 2018, din cauza unor probleme de sănătate, britanicul a suferit o infecţie pulmonară în decembrie 2016, în timpul unei vacanţe petrecute în Singapore.


Vestea dispariției pilotului a fost comunicată de soția sa. "A murit aşa cum a trăit, arătând minunat. A închis ochii lui frumoşi şi asta a fost tot", a declarat aceasta pentru ”Daily Mail”.
Supranumit "campionul fără coroană", Moss s-a născut în 17 septembrie 1929, în cartierul londonez West Kensigton. A fost socotit a fi unul dintre cei mai mari piloți din istoria sporturilor cu motor. A luat startul în 66 de mari premii şi a câştigat 16, urcând de 24 de ori pe podium. Între 1951 şi 1961, a concurat pentru echipe precum HWM, Era, Connaught, Cooper, Maserati, Mercedes, Vanwall, BRM și Lotus. Moss a fost de trei ori vicecampion mondial (1955, 1956, 1957 și 1958), iar în trei rânduri a ocupat locul 3 (1959, 1960 și 1961). În total, englezu a câștigat 212 din cele 529 de curse la care a participat cu diverse automobile.
În 1958, a fost protagonistul unui episod neobișnuit, dând dovadă de fair-play, deşi ar fi putut beneficia de descalificarea principalului său rival la trofeu. Component al echipei Vanwall, Moss ocupa locul 2 în clasamentul general, înaintea etapei din Portugalia, şi lupta pentru titlu cu compatriotul său Mike Hawthorn, aflat pe locul 1, cu 30 de puncte. Într-o cursă desfăşurată pe o pistă umedă, rivalul lui Moss a ieşit cu monopostul în afara circuitului şi când a revenit pe traseu a condus în sens invers sensului de concurs, pe o coborâre care l-a ajutat să repornească maşina. Moss s-a impus în acel grand prix, în timp ce rivalul său a trecut linia de sosire al doilea. Comisarii au vrut să-l descalifice pe Hawthorn pentru că a reluat cursa în mod neregulamentar, însă Moss i-a luat apărarea adversarului său, care nu a mai fost penalizat. După alte două etape, pilotul Ferrari a cucerit titlul de campion mondial cu un punct avans şi cu o victorie tot sezonul, faţă de cele patru ale lui Moss. 
Stirling Moss a fost nevoit să se retragă în 1962, după un accident suferit la Goodwood, în urma căruia a stat în comă o lună şi a fost paralizat şase luni. El a continuat să concureze în curse de maşini de epocă până la vârsta de 81 de ani.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: