Nadia Comăneci, cu ochii în lacrimi: „Nu-mi vine să cred”

Ultima actualizare:

    Nadia s-a emoţionat la revenirea în sala de la Montreal FOTO O Globo.com
Nadia s-a emoţionat la revenirea în sala de la Montreal FOTO O Globo.com

Jurnaliştii portughezi de la "O Globo" au însoţit-o pe Nadia Comăneci la Montreal, la aproape 40 de ani de la câştigarea primei note de 10 din istoria gimnasticii.

Pe 18 iulie 1976, Nadia lua prima notă de 10 din istoria gimnasticii. La Jocurile Olimpice de la Montreal, după un exerciţiu perfect la paralele, tabela electronică a arătat nota 1.00, fiind concepută din fabrică cu doar trei spaţii de afişare a cifrelor. Aşa se face că, după exerciţiul Nadiei Comăneci, aceasta a afişat nota 1.00, în loc de 10.00.

Daniel Baumat, director al Omega, îşi amintea: „Ni s-a spus că nu e nevoie să adugăm încă o cifră, pentru că e imposibil ca cineva să obţină nota zece. Aşa că am făcut tabela numai cu trei cifre”. După paralele, Nadia a mai obţinut alte şase note de zece pe parcursul Olimpiadei.

Nadia Comăneci şi-a amintit de exerciţiul de la paralele
Nadia Comăneci şi-a amintit de exerciţiul de la paralele

La aproape 40 de ani de la acel moment, Nadia Comăneci a acceptat invitaţia jurnaliştilor de la O Globo pentru a reveni în sala de la Montreal. Cu lacrimi în ochi, Zeiţa de la Montreal a mărturisit: "Nu-mi vine să cred că eu am fost aici în urmă cu atâţia ani". Apoi, continuă cu povestea notei de 10: "În mod normal, eu nu mă uitam la tabela de scor. Credeam că a fost un exerciţiu bun, mă aşteptam la un 9,9. Dintr-o dată, am auzit un murmur în sală. Un coleg mi-a spus, cred că e 10, n-are cum să fie 1".

Atunci, Nadia nu a plâns, dar după 40 de ani ea a învăţat ce înseamnă emoţia. "Nu-mi vine să cred că au trecut atâţia ani, şi parcă totuşi s-a întâmplat în urmă cu puţin timp. Acum, înţeleg mai mult despre ce a însemnat acel moment, decât atunci, când aveam 14 ani", a mai spus Nadia în reportajul O Globo.

image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net