Nadia Comăneci, despre evadarea din România comunistă: «Am sărit 7 garduri ghimpate»

Ultima actualizare:
Nadia Comăneci și primul 10 din istoria gimnasticii
Nadia Comăneci și primul 10 din istoria gimnasticii

Nadia Comăneci a povestit, în exclusivitate pentru Antena 3, cum a reușit să evadeze din România comunistă în decembrie 1989. Tânăra din Onești, care a uimit întrega lume obținând primul 10 din istoria gimnasticii, a trecut granița pe la Cenad. ”Ccred că era atât de mare dorinţa de libertate încât nu mai conta nimic! Era ori asta ori o viaţă cum era acasă”, a povestit marea campioană.

Nadia Comăneci a rememorat, la Antena 3, cele mai importante momente ale carierei. "Nu-mi aduc aminte chiar tot, nici detalii, pentru că au trecut foarte mulți ani de atunci. Chiar dacă nu simt într-un fel că au trecut așa de mulți ani”, a declarat Nadia.

Marea campioană și-a amintit și cum a fugit din România comunistă. Antrenorii Nadiei, soţii Karolyi, au fugit în Statele Unite ale Americii în 1981. De atunci şi pentru gimnasta de 10 lucrurile au început să mearga tot mai rău.

"La mine s-a complicat după ce a rămas Bela în '81, pentru că mie mi-au sistat toate deplasările, nu mi s-a părut corect! Dar n-am vrut să plec niciodată! De ce să plec? Unde să mă duc... Nu mă vedeam în altă parte, plus că a fost mai rău pentru mine după ce a plecat el!  În ‘84 am fost la Olimpiada din Los Angeles, ceea ce m-a surprins, dar am aflat mai târziu de la cei care au organizat Olimpiada că au cerut! Au spus «noi vă facilităm anumite lucruri doar dacă o aduceți pe Nadia!» Deci am fost o forţă acolo pentru că eu nu plecam nici în Bulgaria!", spune Nadia.


    Nadia Comăneci și primul 10 din istoria gimnasticii
Nadia Comăneci și primul 10 din istoria gimnasticii

Odată ce deplasările Nadiei au fost sistate, oamenii securităţii erau tot timpul umbra gimnastei. Teama structurilor de stat ca nu cumva şi ea să fugă peste hotare era atât de mare încât, în permanenţă, o femeie de la securitate era alături de ea. Totuşi, Nadia se gândea din ce în ce mai mult că este timpul să evadeze.

Nadia Comăneci, ajutată să fugă de un român stabilit în SUA

Un român stabilit în Statele Unite ale Americii a ajutat-o pe Nadia să treacă graniţa. Fuga ei a fost planificată, însă, cu mult timp înainte, în cel mai mic detaliu.

Pentru a nu da de bănuit autorităţilor, gimnasta împreună cu fratele ei Adrian au mers de nenumărate ori la Sânicolau Mare. Ştiau că sunt filaţi în permanenţă, aşa cu au vrut să arate că au cunoştinţe în zonă, iar vizitele sunt cât se poate de fireşti. Într-o seară, Nadia însoţită de alte şase persoane au trecut graniţa pe la Cenad.

Traversarea graniţei s-a făcut printr-un loc fără sârmă ghimpată, însă au dat peste doi grăniceri din localitatea Kiszombor. De aici au fost duşi la un post de poliţie maghiar, iar Nadia a fost recunoscută imediat.

Autorităţile maghiare au vrut să trimită înapoi o parte din grup, dar Nadia s-a opus vehement: "Dacă pleacă ei, plec şi eu!" Şi din Ungaria au plecat în Austria.

"Am sărit vreo 7 garduri ghimpate şi n-aveam voie să ieşim la şosea pentru că eram într-un loc în care nu era picior de om. Cei care conduceau maşina au spart un far că era noapte şi au spus: Nu ieşiţi decât dacă vedeţi o maşină cu un singur far! Zici că povestesc un film din 007. Nici nu imi vine să cred. Nici măcar nu mă gândeam la pericolele pe care le aveam!

La un moment dat ne-au spus «nu faceţi gălăgie, când treceţi graniţa nu vorbiţi şi dacă vă somează cineva nu alergaţi că vă împuşcă!» Dar cred că noi eram inconştienţi de toată chestia asta! Era ideea de a ajunge la final!

Era ideea de libertate, cred că era atât de mare dorinţa de libertate încât nu mai conta nimic! Era ori asta ori o viaţă cum era acasă!", a spus Nadia.

În Austria, Nadia a ajuns la ambasada SUA. Când cei de acolo au văzut-o, în două ore i-au aranjat un zbor direct către New York. Pe 2 decembrie 1989, Nadia Comăneci calcă pe pământ american.

La sosire zeci de jurnalişti aşteptau să afle povestea zeiţei gimnasticii, aşa cum era supranumită în lume. Povestea fetei de zece care a reuşit să evadeze din colivia comunistă şi să ajungă pe tărâmul făgăduinţei.

Citește și:

Cum l-a cunoscut Nadia Comăneci pe soțul ei, Bart: «Eram total diferiți»

Ce flăcăi musculoși au Nadia Comăneci și Mihaela Rădulescu! Ce sporturi au ales să practice copiii vedetelor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net