Antrenor coordonator al lotului feminin de gimnastică, Nicolae Forminte (61 de ani) încearcă să formeze o echipă pentru JO Tokyo 2020


Aflat la al doilea mandat, antrenorul constănțean se bazează, în principal, pe Denisa Golgotă, dar speră în revenirea Larisei Iordache și a Oliviei Cîmpian. 

Click!: La întoarcerea din Scoția, la Otopeni, ați declarat: ”am mai cumpărat puţină linişte şi puţin timp". Ce ați vrut să spuneți?
Nicolae Forminte: Mie, la primul mandat ca antrenor, în 2005, mi s-au predat zero gimnaste, iar la cel de-al doilea, în 2014, povestea s-a repetat. Tot zero gimnaste. Mie mi se cer campioane olimpice într-un timp foarte scurt, însă mie mi s-a încredințat un grup de copii, nicidecum o echipă. De aceea am spus că am primit o gură de aer, puțin timp. Ca antrenor de gimnastică stai tot timpul cu securea deasupra capului. Fiindcă se așteaptă mereu medalii. Trebuie, însă, să avem răbdare.  
La Europene obiectivul propus a fost atins. Se putea mai mult?
Mă bucur că am avut dreptate când am prezentat obiectivele propuse pentru aceste Campionate Europene. Gimnastica românească nu poate să iasă din acest moment atât de repede pe cât doresc eu sau opinia publică. Va ieşi atunci când multe lucruri care au creat un sistem se vor reaşeza pe făgaşul normal. Gimnastica noastră poate să reînvie. 
La Glasgow s-a ratat, însă, pe echipe... De ce?
În 2018, România nu putea emite pretenții în concursul pe echipe. La anul, va trebui să facem eforturi supranaturale pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Și abia de prin 2020 vom putea vorbi cu adevărat despre o nouă echipă. Pentru Mondialele de la toamnă ne propunem calificarea în două finale. Principala noastră problemă este să aliniem o echipă. Fiindcă prezența între primele 24 de echipe permite participarea la ediția din 2019, când se decide calificarea olimpică.  

Există teama de a nu rata

Se tem gimnastele noastre de azi de paralele?
Evoluția lor de la Glasgow nu mi-o pot explica. La Izvorani, luna trecută, în ”bilateralul” cu Israel, nu a ratat nimeni. Nici la junioare, nici la senioare. Probabil că există o teamă de a nu rata. Gimnastele citesc și ele ce se comentează pe net. Și le afectează.  
Care mai este situația Oliviei Cîmpian? 
S-a întors. E nevoie ca Federația Română de Gimnastică să rezolve problema cu cea din Ungaria și cu forul internațional. Am înțeles că îi expiră suspendarea în 15 septembrie. Prezența Oliviei în echipă, alături de Denisa Golgotă, ar schimba situația. Nu depinde, însă, de mine. 
Greva din sport a afectat și lotul de gimnastică?
Nu știu dacă ne va afecta această grevă. Fetele au fost într-o scurtă vacanță până duminică (n.r. – astăzi). Cred, însă, că oamenii din Deva ne vor sprijini așa cum au făcut-o întotdeauna. 

Larisa Iordache, o soluție pentru CM 2019

Cum la ediția de anul viitor a Mondialelor de gimnastică s eva decide calificarea cu echipa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Nicolae Forminte speră în revenirea Larisei Iordache. În toamna lui 2017, la CM de la Montreal, dinamovista a suferit o ruptură a tendonului ahilian stâng, fiind supusă unor intervenții chirurgicale. ”E greu de spus ce a cauzat accidentarea ei, însă a devenit tot mai evident că gimnastele se confruntă cu o dificultate tot mai mare a exercițiilor, precum și cu o suprasolicitare”, a spus antrenorul.   

Este deranjat de criticile emise pe net

Antrenor a numeroase campioane olimpice, mondiale și europene, Nicolae Forminte nu înțelege modul în care noi, românii, reacționăm față de sportivi. "La primul eşec, fie opinia publică, fie alţi factori le determină pe gimnaste să renunţe. Consumăm foarte repede gimnaste şi producem foarte greu. Mi se pare o mare greşeală ca, după ce investeşti 10 ani într-o gimnastă, să renunţi la ea într-un an”, a declarat antrenorul coordonator, la revenirea din Scoția. Totodată, acesta s-a arătat a fi deranjat de cricitile emise pe net: ”Dacă fiecare antrenor de pe Facebook ar scoate câte o gimnastă am avea câteva sute”. 

 
 
Loading...