A revenit din morţi şi e aproape de Formula 1

Ultima actualizare:

    Kubica a depăşit cel mai critic  moment al vieţii şi e gata  din nou de a pilota în F1
Kubica a depăşit cel mai critic moment al vieţii şi e gata din nou de a pilota în F1

În ianuarie 2011, polonezul Robert Kubica era considerat viitorul star al Formulei 1. O lună mai târziu, el se zbătea între viaţă şi moarte după un accident suferit la o cursă de raliu. A trecut cu bine de operaţii, de recuperare şi acum pilotul ajuns la 32 de ani este pe punctul de a reveni în „Marele Circ”.

Pe 5 februarie 2011 agenţiile de ştiri prezentau o ştire care-i punea pe jar pe iubitorii automobilismului: pilotul polonez de Formula 1 Robert Kubica a fost implicat într-un grav accident într-un Raliu în Andora.

Imaginile cu mormanul de fiare care înainte se numea maşină, dar în special cu polonezul pe targă şi cu medicii încercând să-l menţină în viaţă au îngrozit pe toată lumea. Pe măsură ce zilele treceau, soseau şi veştile despre o nouă operaţie. Prima, la picioare. A doua la mâini.

A treia pentru a o completa pe prima şi tot aşa, până la a cincea intervenţie chirurgicală. Chiar şi după lunile petrecute în spital, veştile nu erau bune decât în parte. Kubica scăpase cu viaţă, dar recuperarea avea să dureze ani şi nimeni nu ştia dacă va fi completă.


    Polonezul Robert Kubica dă ultimele teste pentru revenirea în «Marele Circ»Foto: Gettyimages
Polonezul Robert Kubica dă ultimele teste pentru revenirea în «Marele Circ»Foto: Gettyimages

A reînceput să meargă, dar o mare problemă rămânea pierderea funcţiilor motrice ale mâinii drepte. Evident, s-a spus atunci că nu mai putea fi vorba despre o carieră de Formula 1 pentru el.

A fost operat de cinci ori

Timpul a trecut, iar treptat-treptat, ceea ce părea o minune a devenit realitate. A revenit la volanul unor maşini de curse, mai întâi în campionatul de raliuri. Acolo unde, în 2013, a cucerit câteva titluri. Evident, nu avea farmecul „Marelui Circ”, dar tot era un pas foarte important. Prestaţiile lui bune şi foarte bune l-au readus în atenţia echipelor de Formula 1. Iar fosta lui echipă, Renault, l-a invitat la o sesiune de teste pe un bolid F1.

E adevărat că era modelul din 2012, dar rezultatele lui Kubica au fost mult mai bune decât ale pilotului de teste al celor de la Renault. După succesul avut în lunile iunie şi iulie, pe Kubica îl aşteaptă un nou test, mult mai dificil: va avea ocazia să demonstreze pe un monopost din 2017 că este refăcut după accidentul din 2011.

Testele vor avea loc săptămâna viitoare, la Hungaroring. La finalul lor, Kubica, pilot considerat acum 8-9 ani la fel de talentat ca Fernando Alonso sau Lewis Hamilton, şi-ar putea vedea visul cu ochii, iar fanii motorsportului vor putea avea o nouă dovadă că minunile chiar există.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net