Roxana Mărăcineanu a fost desemnată ministru în Franța!

Ultima actualizare:
Roxana Mărăcineanu, pe vremea când aducea medalii pentru Franța
Roxana Mărăcineanu, pe vremea când aducea medalii pentru Franța

Originară din București, prima campionă mondială din istoria natației franceze, Roxana Mărăcineanu va conduce sportul din Hexagon

Desemnarea Roxanei Mărăcineanu (43 de ani) ca Ministru al Sporturilor în Hexagon este cu atât mai importantă cu cât francezii pregătesc Jocurile Olimpice de vară de la Paris, din 2024.Stabilită în Franța cu familia, în 1984, ea și-a luat cetățenia în 1991. Născută la București, în 7 mai 1975, Roxana praticase gimnastica acolo. Ajunsă în Hexagon, la Mulhouse, a excelat la înot, devenind în 1998, la Perth, prima sportivă din Franța care a cucerit tilul mondial la nataţie, la 200 m spate. În aceeași probă, a mai obținut medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Sydney, fiind întrecută de brăileanca Diana Mocanu. 

Retrasă din activitatea sportivă în 2004, a devenit consultant la diverse posturi tv și de radio, implicându-se, totodată, în diverse programe de popularizare a sportului în rândul tinerei generații. A intrat și în politică, iar în 2010 a fost aleasă consilier în l'Île-de-France, regiunea în care se află Parisul. În 2014 a candidat la ocuparea postului de Director Tehnic Național la Federația Franceză de Natație.  


    Roxana Mărăcineanu, pe vremea când aducea medalii pentru FranțaFoto: Guliver / GettyImages
Roxana Mărăcineanu, pe vremea când aducea medalii pentru FranțaFoto: Guliver / GettyImages

Alți doi miniștri cu origini române

Roxana Mărăcineanu este prima femeie cu origini în România care devine ministru în Hexagon. Înaintea ei, Lionel Stoleru a făcut parte din Guvernul Francez în Administraţia François Mitterrand (1988-1991), iar  Pierre Moscovici, fiul psihologului româno-francez Serge Moscovici, a fost ministru al Economiei, Finanțelor și Industriei între 2012 și 2014. 

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net