Primă campioană mondială a natației franceze, Roxana Mărăcineanu va fi ministru delegat al Sporturilor în cadrul Guvernului condus de Jean Castex. Aceasta i-a mulțumit fostului premier Edouard Philippe, dar și noului șef al executivului.


În contextul în care Jean-Michel Blanquer a fost numit ministru al Educaţiei Naţionale, Tineretului şi Sporturilor în noul Guvern de la Paris, fosta înotătoare va avea rolul de ministrul delegat al Sporturilor. Stabilită în Franța cu familia, în 1984, Roxana Mărăcineanu și-a luat cetățenia în 1991. Născută la București, în 7 mai 1975, ea praticase gimnastica acolo. Ajunsă în Hexagon, la Mulhouse, a excelat la înot, devenind în 1998, la Perth, prima sportivă din Franța care a cucerit tilul mondial la nataţie, la 200 m spate. În aceeași probă, a mai obținut medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Sydney, fiind întrecută de brăileanca Diana Mocanu. 
Retrasă din activitatea sportivă în 2004, a devenit consultant la diverse posturi tv și de radio, implicându-se, totodată, în diverse programe de popularizare a sportului în rândul tinerei generații. A intrat și în politică, iar în 2010 a fost aleasă consilier în l'Île-de-France, regiunea în care se află Parisul. În 2014 a candidat la ocuparea postului de Director Tehnic Național la Federația Franceză de Natație.  
Desemnată ministru al Sporturilor din Franța în septembrie 2018, Roxana Mărăcineanu este prima femeie cu origini în România care devine ministru în Hexagon. Înaintea ei, Lionel Stoleru a făcut parte din Guvernul Francez în Administraţia François Mitterrand (1988-1991), iar Pierre Moscovici, fiul psihologului româno-francez Serge Moscovici, a fost ministru al Economiei, Finanțelor și Industriei între 2012 și 2014.

Loading...