Rusia, exclusă din toate competiţiile sportive?

Ultima actualizare:

    Maria Savinova ar putea fi suspendată pe viaţăFoto: AP
Maria Savinova ar putea fi suspendată pe viaţăFoto: AP

O comisie mandatată de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a solicitat suspendarea Rusiei din toate competiţiile sportive şi a cerut retragerea acreditării laboratorului antidoping de la Moscova.

O comisie mandatată de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a solicitat suspendarea Rusiei din toate competiţiile sportive atletice şi a cerut retragerea acreditării laboratorului antidoping de la Moscova, care a distrus 1.417 de eşantioane, informează BBC, citat de Mediafax.

În raportul de la Geneva, dat publicităţii după mai multe cazuri de corupţie în cadrul IAAF (Federaţia Internaţională de Atletism), Comisia WADA a recomandat şi înlocuirea directorului laboratorului de la Moscova şi a acuzat autorităţile ruse de "intimidare directă", prin intermediul ofiţerilor de la serviciile secrete.

Richard Pound, liderul comisiei, a afirmat că atleţii ruşi au fost incluşi într-un program doping susţinut de stat! Coautorul raportului, Richard McLaren, avocat pe litigii sportive, a declarat că scandalul care are în centru Rusia şi sportivii ei este mai mare decât tot ceea ce s-a întâmplat la FIFA in ultimii ani, pentru că victoriile sportivilor dopaţi au denaturat adevăratele ierarhii din sport.

"E mai rău decât ne-am imaginat. Am descoperit reziduuri ale vechiului sistem sovietic", a completat Rick Pound.

Date ale raportului

Rusada, organismul rus antidoping, ar fi avertizat sportivii ruşi despre controalele inopinante, ar fi ascuns teste, ar fi intimidat oficialii antidoping şi ar fi cerut bani sportivilor pentru acoperirea testelor!

Comisia solicită suspendarea pe viaţă a cinci antrenori şi cinci sportivi ruşi, între care campioana olimpică la 800 metri Maria Savinova. Raportul notează că Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 au fost sabotate prin prezenţa mai multor atleţi dopaţi.

Membri ai FSB, serviciile secrete ruse, au condus acţiuni de intimidare directă la laboratoarele de la Soci şi Moscova. Rusada şi federaţia rusă nu au ajutat în niciun fel la redactarea acestui raport.

Deşi raportul se concentrează doar pe Rusia şi atletism, Comisia WADA susţine că "dopajul organizat" vizează şi alte ţări şi discipline sportive.

Oficialii corupţi primeau 5 la sută din câştiguri

Raportul WADA vine la câteva luni după ce postul german ARD a difuzat un documentar care vizează exact acest subiect. Fostă campioană la aruncarea discului Yevgenina Pecherina a declarat în cadrul acestui documenntar că 99 la sută dintre atleţii ruşi sunt dopaţi. Ea a mai spus că sportivii primesc orice substanţă doresc de la oficialii din federaţie, dar trebuie să plătească un preţ de 5 la sută din câştiguri.

Pecherina este suspendată pentru 10 ani din toate competiţiile în acest moment. Un alt interviu este luat maratonistei Liliya Şobukhova, câştigătoare a maratonului londonez în 2010. Aceasta a declarat că a plătit federaţiei ruse suma de 450.000 de euro pentru a acoperi urmele unui test doping pozitiv.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (25) jpg
Zinedine Zidane (EPA) jpg
Farul Constanta CFR Cluj (Sportpictures) jpg
Rapid FCSB (Sportpictures) jpg
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net