S-au împlinit 20 de ani de la dispariția tragică a alpinistului Mihai Cioroianu în Himalaya

Ultima actualizare:

    Mihai Cioroianu își dorea să urce pe K2, unul dintre cei mai dificili munți ai TerreiCaptură video
Mihai Cioroianu își dorea să urce pe K2, unul dintre cei mai dificili munți ai TerreiCaptură video

În 10 iulie 1999, pe când se pregătea să urce pe vârful K2 (8.611 m) din Himalaya, alpinistul bucureștean Mihai Cioroianu a fost suprins de o cădere de pietre. Rănit, el a decedat la puțin timp după accident, fiind îngropat chiar acolo, în Pakistan, de colegii săi de expediție

În urmă cu două decenii, o veste sumbră a cutremurat lumea alpinismului românesc. Socotit a fi unul dintre cei mai valoroși alpiniști ai noștri, în acel moment, Mihai Cioroianu își găsea sfârșitul pe munte, într-un accident stupid... Născut în 28 septembrie 1967, bucureșteanul se pregătea să urce pe K2, unul dintre cei mai dificili munți din lume. În zorii zilei de 10 iulie 1999, pe când se îndreptau spre Tabăra I, pe la o altitudine de 5.800 m, s-a luat o scurtă pauză. Mihai și-a dat jos rucsacul... Atunci s-a produs o cădere de bolovani, iar unul l-a lovit în spate, în zona plămânilor. S-a luat legătura radio cu colegii aflați în tabăra inferioară pentru a i se acorda ajutor, însă Mihai s-a stins înainte de revenirea lor... Hemoragia internă i-a fost fatală. Cum traseul spre K2 se afla într-o zonă de război între Pakistan și India, cel poreclit Galiani a fost înmormântat acolo, la poalele muntelui pe care voia să-l urce... S-a ținut mai apoi o slujbă religioasă, o înmormântare simbolică și în București, soția lui, Nuți Cioroianu, așezând într-un sicriu obiecte care i-au aparținut lui Mihai... Astfel încât ea și fetița lor, Ioana, care avea doar 3 ani pe atunci, să poată aprindă o lumânare, din când în când, la crucea lui.  Mihai fusese pasionat de tânăr de ascensiune, dar și de sport. La Liceul Grivița, de pildă, fusese coleg cu jucători de rugby cunoscuți, precum internaționalul Andrei Gurănescu. Împreună cu soția lui, el participase la expediții în Carpați, dar și în Caucaz și Pamir. În 1997, a urcat pe Nanga Parbat (8.125 m), dedicând acea ascensiune memoriei alpiniștilor Răzvan Petcu și Gabriel Stana, care pieriseră acolo în timpul tentativei de asecensiune dinainte cu un an (Mihai și Marius Gane  au scăpat cu noroc atunci). În 1998, Mihai a urcat al doilea ”optmiar” al Pământului, vârful Gasherbrum II (8.035 m). Iar performanța sa a fost asimilată, la acea vreme, de Ministerul Tineretului și Sportului cu un titlu olimpic. 

Mihai Cioroianu ar fi putut să facă bani frumoși din alpinismul utilitar

Înaintea plecării în Himalaya, în expediția ce i-a fost fatală, îl întâlnisem la magazinul de echipament sportiv și alpinism la care lucra, undeva în apropriere de Liceul ”Spiru Haret”. Îmi povestise atunci de dificultățile pe care le întâmpinase pentru a face rost de banii necesari participării sale la expediția pe K2... Se împrumutase de la prieteni, cunoscuți. Îmi spusese atunci că ar putea să facă alpinism utilitar, să întindă cabluri în vârful munților, prin Germania, și să câștige bani frumoși. Nu îl interesa, însă acest aspect. Își dorea să urce pe vârfurile din Himalaya. Pentru pasiunea sa, dar și pentru România fiindcă de fiecare dată când ajungea sus, pe vârf, infigea acolo și un steag tricolor. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net