Pandemia de COVID-19 este departe de a se încheia. Și deși a declarat o nouă stare de urgenţă sanitară în câteva provincii, ca urmare a unei creşteri record a numărului persoanelor infectate, premierul japonez Yoshihide Suga a reafirmat astăzi (joi, 7 ianuarie) că Tokyo va găzdui Jocurile Olimpice la vară.


Demnitarul a dat asigurări că această competiție se va derula într-o formă "sigură şi stabilă": "În primul rând, vom depune toate eforturile pentru a învinge coronavirusul. Şi vom organiza Jocuri Olimpice sigure şi stabile, luând toate măsurile necesare", a declarat Suga, care a subliniat că organizatorii şi responsabilii Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) "vor continua să lucreze" pentru organizarea Jocurilor "fără greşeală" şi la termen.
Reacția a apărut cu ocazia unei conferinţe de presă în cursul căreia s-a anunţat noua stare de urgenţă impusă la Tokyo şi patru provincii pentru o lună. Printre măsurile adoptate se numără reducerea programului de funcţionare a barurilor şi restaurantelor, precum şi recomandarea de aplicare a telemuncii, printre alte restricţii, care nu includ însă izolarea populaţiei.
În ultimul timp, situația din Japonia s-a agravat. Astfel, miercuri s-au înregistrat 6.001  cazuri de COVID-19, dintre care 1.591 în Tokyo. Totodată, numărul persoanelor ucise de noul coronavirus a depășit 3.700. În acest context mai puțin favorabil, sprijinul niponilo faţă de organizarea Jocurilor Olimpice de vară s-a diminuat în ultimele luni. Conform unui sondaj efectuat de postul public de televiziune NHK, 32% dintre cei chestionaţi s-au declarat în favoarea anulării Jocurilor, în timp ce 31% a susținut o nouă amânare cu un an a competiţiei şi doar 27% susţineau menţinerea datei de desfăşurare a Olimpiadei.  
Pe de altă parte, premierul Yoshihide apreciază că începerea campaniilor de vaccinare în diferite ţări ale lumii şi în Japonia va schimba modul în care japonezii privesc în prezent găzduirea Jocurilor Olimpice de vară.
Un mesaj asemănător a fost transmis în ultimul timp și de către CIO. „Nu am văzut niciodată un oraș atât de bine pregătit pentru a găzdui competiția”, a declarat președintele Thomas Bach. Totodată, o decizie finală privind organizarea întrecerilor cu spectatori va fi luată în luna mai.  
Programate inițial în vara trecută, Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo se vor desfășura între 23 iulie și 8 august 2021.

 
 
Loading...