A scăpat! Bute a fost iertat de acuzația de dopaj și va putea boxa din nou!

Ultima actualizare:

    Lucian Bute a câștigat lupta cu Jean Paul Mendy
Lucian Bute a câștigat lupta cu Jean Paul Mendy

Comisia de box şi wrestling din Washington DC a acceptat explicaţiile pugilistului român Lucian Bute, conform cărora substanţa cu care a fost depistat pozitiv a provenit dintr-un supliment contaminat, astfel că boxerul va putea lupta din nou.

Cele două părţi au ajuns la un acord ca Bute să doneze 50.000 de dolari programului WBC de luptă împotriva dopajului. În plus, pugilistul a acceptat o "suspendare teoretică" de şase luni, care s-a încheiat la 6 noiembrie. Astfel, Lucian Bute îşi va putea continua cariera la începutul anului 2017.

Le Journal de Montreal notează că în cazul în care comisia din Districtul Columbia nu ar fi acceptat explicaţiile lui Bute, sportivul ar fi fost suspendat probabil trei ani. Însă avocaţii lui Bute au demonstrat că moleculele de ostarină găsite în organismul lui Bute erau consecinţa contaminării unui supliment prescris de preparatorul fizic al românului, Angel Heredia. Acesta a fost şi preparatorul fizic al lui Badou Jack, care nu a folosit nimic contaminat.

Laboratorul care a preparat suplimentul prescris de Heredia a recunoscut că în urma analizelor s-a constatat că unele substanţe provenind de la laboratoare chineze erau contaminate, având urme de ostarină.

Preşedintele WBC, Mauricio Sulaiman, a declarat că Lucian Bute revine printre primii aspiranţi ai WBC, deoarece ultima dată a făcut egal cu Badou Jack şi că suspendarea negociată voluntar nu presupune "admiterea faptului că s-ar fi dopat".

Lucian Bute este în prezent la locuinţa sa din Florida, însă după sărbători va reveni în cantonament pentru pregătirile în vederea următorului său meci. Le Journal de Montreal scrie că românul a aflat joi decizia comisiei din Washington DC, iar acum este "fericit şi uşurat".

Lucian Bute a fost depistat pozitiv la un test antidoping efectuat după meciul cu Badou Jack din 30 aprilie, desfăşurat la Washington şi încheiat la egalitate, confruntare în urma căreia suedezul şi-a păstrat titlul mondial la categoria supermijlocie, versiunea WBC. 

Preşedintele WBC, Mauricio Sulaiman, a anunţat, la 26 mai, că Lucian Bute ar fi folosit ostarină, un modulator selectiv al receptorilor androgenici (SARM), care ajută sportivii prin creşterea rezistenţei fizice, acţionând ca steroizii anabolizanţi, dar nu are efectele negative ale acestora.

În august, Comisia de box şi wrestling din Washington DC a anunţat că proba B recoltată de la Bute după meciul cu Jack este de asemenea pozitivă.

Lucian Bute a afirmat în repetate rânduri, după ce a fost depistat pozitiv, că nu a luat cu bună ştiinţă un produs interzis în sport şi că va acţiona în instanţă laboratorul care a preparat suplimentul care conţinea substanţa respectivă. "Un supliment legal disponibil şi fabricat în Statele Unite pe care l-am luat în perioada de pregătire pentru meciul cu Badou Jack a fost testat independent de un laborator acreditat din Los Angeles şi s-a dovedit contaminat cu Ostarină, produs interzis. Încă de când am fost acuzat de dopaj în luna mai am ştiut că această substanţă nu putea ajunge în corpul meu decât involuntar. Toata cariera mea am cerut teste antidoping superioare celor standard în acest sport şi am fost testat de zeci de ori. Respect sportul meu şi toţi advesarii şi nu am încercat niciodată să obţin un avantaj ilegal", a notat Bute pe Facebook la 13 august.

image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net