Forul mondial studiază un proiect de competiție, Liga Națiunilor, care să includă meciurile-test din primăvară și toamnă. Echipa României ar urma să evolueze în a doua divizie a competiției care s-ar desfășura în fiecare an cu excepția celor în care se organizează Cupa Mondială.


După fotbal și tenis a venit rândul rugby-ului să discute restructurarea calendarului internațional. Iar dacă în sportul alb Cupa Davis va avea loc într-un nou format, între ”H”-uri se discută despre Liga Națiunilor. Nu una europeană, ca în fotbal, ci la nivel mondial. Mai precis, partidele test pe care națiunile majore le dispută primăvara, când nordiștii joacă în Sud, respectiv toamna, când sudiștii se deplasează în emisfera Boreală ar urma să figureze în respectiva întrecere. Practic aceste meciuri ar conta pentru un al doilea tur, primul fiind considerat Turneul celor 6 Națiuni, la care participă Anglia, Franța, Irlanda, Italia, Scoția și Țara Galilor, respectiv Rugby Championship, în care se întrec Africa de Sud, Argentina, Australia și Noua Zeelandă. Șeful executiv al World Rugby, forul mondial, Brett Gosper a declarat în cotidianul australian ”Sydney Daily Telegraph” că ”spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat până acum, rezultatele meciurilor test ar conta pentru clasamentul final”. Și că primele patru clasate se vor înfrunta într-o fază finală, eliminatorie, cu semifinale și finală.

România ar putea promova în elită

Potrivit aceleiași publicații, proiectul care este susținut și de către argentinianul Agustin Pichot, vicepreședinte World Rugby, ar urma să fie pus în practică din 2020. Când ar demara și o a doua divizie valorică, una la care ar urma să participe și echipa României. Și care ar permite inclusiv promovarea în elită. Fiindcă anunțul organizării Ligii Națiunilor pentru națiunile mari, respectiv pentru cele din al doilea nivel a iscat deja critici. Pe ideea că astfel națiuni precum Georgia, România sau Samoa n-ar mai disputa meciuri în compania unor echipe de top precum Franța, Anglia sau Noua Zeelandă.

Loading...