”Sipi Tau” va fi executat pe ”Arcul de Triumf”. România va înfrunta reprezentativa Tonga la București în meci test de rugby

Ultima actualizare:

    Sipi Tau este executat înaintea fiecărui meci al echipei de rugby din TongaFoto: Guliver / GettyImages
Sipi Tau este executat înaintea fiecărui meci al echipei de rugby din TongaFoto: Guliver / GettyImages

În ultimul meci test al acestui an, echipa de rugby a României va înfrunta, sâmbătă, 20 noiembrie, de la ora 17.30, pe Stadionul Național de Rugby „Arcul de Triumf”, reprezentativa statului Tonga. Cu acest prilej, înainte de fluierul de start, sportivii din Pacificul de Sud vor executa ”Sipi Tau”, dansul pe care l-au adoptat în 1994. Meciul se va disputa fără spectatori, fiind transmis în direct la TVR1.

Echipa de rugby din Tonga va evolua pentru a patra oară la București. Învinsă (18-19) în 2013, ea a câștigat ultimele două dispute, în 2015 (16-21) și 2017 (20-25), după meciuri extrem de disputate. De fiecare dată, sportivii din statul insular au prezentat dansul care le este specific.Spre deosebire de neozeelandezi sau de fijieni, care au Haka, respectiv Cibi, de circa un secol, rugbyștii din Tonga au avut prima versiune a dansului ”Sipi Tau” în 1994. Ca semn de prețuire după un turneu de succes efectuat în Noua Zeelandă. Iar versurile care însoțesc mișcarea rugbyștilor au fost scrise de către regele Taufaʻahau Tupou IV. Din câte se știe, ”Sipi Tau” derivă din ”Kailao”, un dans adoptat de Tonga după ce această țară a anexat insulele vecine Wallis și Futuna.   

”Sipi Tau”Versiunea în limba locală(Conducătorul dansului): Teu ke tau!Tonga!Teu lea pea tala ki mamani katoaKo e ʻIkale Tahi kuo halofia.Ke ʻilo ʻe he sola mo e takaKo e ʻaho ni te u tamate tangata,'A e haafe mo e tautuaʻaKuo huʻi hoku anga tangata.(Conducătorul dansului):Ei! (Leader)E!(Conducătorul dansului):Ei!E!Te u peluki e molo mo e foueti taka,Pea ngungu mo ha loto fitaʻa(Conducătorul dansului):Ngungu!ʻIo!(Conducătorul dansului):Ngungu!ʻIo!(Conducătorul dansului):Ko Tonga pe mate ki he motoOtua mo Tonga ko hoku tofi'a(Conducătorul dansului):Ei e!Tonga!

Versiunea în limba românăPregătiți de luptă!Voi vorbi lumii întregi.Vulturul de mare e mort de foame.Să fie avertizat străinul și vizitatorul. Astăzi, peste tot, sunt demolatorul de suflete.De la demi până la fundași,Nu mai sunt o ființă umană.Hei! Hei!Hei!Hei! Hei!Hei!Voi doborî moluri și înainte.Și voi zdrobi toate inimile feroce pe care le voi întâlniVoi zdrobi!Da!Voi zdrobi!Da!Așa mor cei din Tonga pentru deviza lorDumnezeu și Tonga sunt moșternirea meaHei, hei!Tonga!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net