În contextul pandemiei de Covid-19, în discipline precum box, lupte, judo sau rugby e imposibil să respecți distanțarea fizică sau să porți mască


În lumea întreagă, după circa două luni în care majoritatea populației a stat în (auto)izolare, se pune acum problema reluării activității. Și în sportul profesionist se vorbește despre reînceperea competițiilor întrerupte în martie, însă marea problemă o ridică regulile de siguranță care pot fi respectate de performeri.
Dacă ținem cont de specificul lor, sporturile se împart în mai multe categorii din punctul de vedere al posibilității aplicării distanțării fizice, de pildă, implicit al pericolului de infectare cu noul coronavirus.
1. În sporturile de contact lupta se dă corp la corp, față în față
Din această categorie fac parte, în principal, sporturile de combat precum box-ul, luptele și judo-ul, dar și unele discipline colective cu mingea ca rugby-ul. Firește că există posibilitatea ca sportivii să fie testați periodic sau ca lor să le fie luată temperatura în momentul în care ajung la sală sau la stadion, însă riscul de infectare rămâne ridicat în acest caz. Iar la rugby, de pildă, acolo unde jucătorii se luptă pentru balon corp la corp, față în față, nici nu se pune problema ca practicanții să poarte mască pe teren, de pildă... În primul rând, fiindcă aceasta ar afecta oxigenarea creierului în condițiile în care efortul depus e foarte mare (se respiră greu cu ele). Și în al doilea rând, pentru că o mască n-ar putea rămâne fixată pe față în timpul luptei pentru balon... Cum n-ar rămâne nici la lupte, judo sau box. 
O situație specială este în polo. Sport de contact, acesta se desfășoară în apă, iar aceasta ar putea crește riscul de infectare. Aceeași discuție se poate face în privința înotului sau săriturilor în apă, acolo unde portul măștii ar fi inutil. 
2. Cursele de maraton și de ciclism pe șosea implică grupuri mari de oameni
De distanțare fizică nu poate fi vorba nici în întreceri atletice, de pildă. Iar dacă în cursele de alergare pe stadion numărul competitorilor mai poate fi redus (se pot organiza serii, semifinale și finale), acelea derulate pe șosea (maraton, semimaraton, marș) sunt și cele mai periculoase fiindcă implică grupuri foarte mari de oameni care se deplasează unii lângă alții. În aceeași situație de risc se află și cursele de ciclism desfășurate pe șosea. 
3. Nici în fotbal sau handbal portul măștii nu pare a fi o soluție
Cu toate că nu presupun un contact foarte dur între sportivi, fotbalul, handbalul sau baschetul sunt sporturi în care oponenții ajung deseori în situația de a se lupta, umăr la umăr, pentru minge. În sportul cu balonul rotund, un virusolog din Belgia a vorbit despre posibilitatea ca jucătorii să poarte mască și pe teren. Această măsură se poate aplica doar pe hârtie fiindcă la fotbal, ca de altfel în majoritatea sporturilor, performerii resimt lipsa oxigenului din cauza efortului depus. Și în cazul lor respirația nu poate fi afectată prin portul măștii. 
4. În schi, hochei și motorsport, casca ar putea fi adaptată situației
Există câteva sporturi în care echipamentul de protecție actual poate favoriza protecția împotriva răspândirii Covid-19. Este vorba despre schi, hochei pe gheață și motorsport, în care concurenții poartă cască. De asemenea, la scrimă performerii se luptă având o mască pe figură.
5. La gimnastică sau patinaj artistic zâmbetul sportivilor e vital
Din categoria sporturilor în care nu există contact direct între sportivi fac parte, printre altele, gimnastica, cu cele trei ramuri ale sale (artistică, ritmică și aerobică), și patinajul artistic. Adică două discipline în care zâmbetul sportivilor joacă un rol important în notarea exercițiilor prezentate. În acestea este greu de crezut că se va impune portul măștii, de pildă. 
6. Sporturi precum tenis, canotaj, haltere sau șah implică riscurile cele mai mici
Sunt și discipline în care distanțarea fizică față de restul concurenților este posibilă. La haltere, de pildă, unde materialul de concurs (bara cu greutăți) poate fi dezinfectată după fiecare concurent. Sau la tir sportiv / tir cu arcul, unde fiecare folosește arma sau arcul său. Din această categorie fac parte și sporturile în care se concurează pe culoar, iar din această categorie fac parte canotajul și kaiac-canoe. De asemenea, în tenis sau badminton oponenții sunt despărțiți de fileu. Iar ei ajung, totuși, rareori la o distanță mai mică de un metru unii de ceilalți. Nu în ultimul rând, șahul e un alt sport în care riscurile de infectare cu Covid-19 pot fi reduse la maximum.  

 

Ce nu vor mai putea face sportivii în timpul competițiilor

- să se salute cu strângeri de mână sau bătând palma
- să se îmbrățișeze după o reușită
- să bea apă din aceleași recipiente
- să scuipe pe teren, așa cum se mai întâmplă
- să dea declarații unor grupuri de ziariști
- să ofere autografe fanilor 
- să își facă selfie-uri cu admiratorii

 
 
Loading...