Anglia - Croaţia, a doua semifinală la CM. Şi noi i-am făcut mari pe englezi!

Ultima actualizare:

    "Optarii" Henderson şi Gardoş s-au duelat în 2010 la naţionalele de tineret
"Optarii" Henderson şi Gardoş s-au duelat în 2010 la naţionalele de tineret

Generaţia lui Vlad Chiricheş, Florin Gardoş şi Gabi Torje a pus umărul în toamna lui 2010 la explozia unor tineri jucători englezi care evoluează acum în semifinalele Cupei Mondiale din Rusia. Şase fotbalişti britanici care se bat miercuri pentru finala CM 2018 au obţinut primul lor mare succes la Botoşani, contra naţionalei U 21 a României.

Cum a ajuns naţionala Angliei în faţa celui mai important meci din ultimii 28 de ani? Un răspuns parţial îl găsim dacă ne întoarcem puţin în timp, în calificările Campionatului European din 2011 rezervat reprezentativelor de tineret (sub 21 de ani). După ce au trecut de grupe, România şi Anglia au fost împerecheate în play-off, într-o dublă manşă care a dat mari speranţe fotbalului de la noi.

Tricolorii mici antrenaţi de Emil Săndoi au pierdut turul de la Norwich (1-2), după care au forţat calificarea la Botoşani. Din păcate, n-a ieşit decât un 0-0 care a trimis Anglia la turneul final, o primă realizare majoră pe plan internaţional a unor fotbalişti britanici necunoscuţi la acea vreme. În partida decisivă de la Botoşani, englezii i-au avut ca titulari pe fundaşii Phil Jones şi Danny Rose, pe mijlocaşul Henderson şi pe atacantul Welbeck, iar pe banca de rezerve au luat loc Kyle Walker şi Kieran Trippier.

Vă sună cunoscute aceste nume? Da, toţi cei şase menţionaţi mai sus se află astăzi în lotul naţionalei mari a Angliei, care forţează în această seară calificarea în finala Campionatului Mondial din Rusia. La Moscova, împotriva Croaţiei, Walker, Trippier şi Henderson sunt anunţaţi titulari, în timp ce Rose, Jones şi Welbeck ar putea intra oricând pe teren, la comanda selecţionerului Southgate.

În timp ce englezii au crescut treptat în valoare, ajungând la doi paşi de trofeul Cupei Mondiale, nu acelaşi lucru îl putem spune despre tricolorii mici din 2010. Din lotul de atunci al naţionalei Under 21, doar Vlad Chiricheş joacă astăzi la un nivel înalt, la Napoli. În rest, jucători precum Torje, Rîpă, Gardoş, Rusescu şi Alexe s-au plafonat destul de repede, iar nume precum Sburlea, Gângioveanu sau Andrei Ionescu au dispărut din prim-planul fotbalului românesc.

Echipele din meciul România U21 – Anglia U21 0-0

România: Lung - Rîpă, Papp, Găman, Bărboianu – Gardoş, Bicfalvi – Torje, Sburlea, Hora - AlexeRezerve: Lungu, Chiricheş, Rusescu, S. Ilie, Neagu, A. Ionescu, GângioveanuAnglia: Fielding - Mancienne, Jones, Smalling, Bertrand – Muamba, Henderson – Cleverly, Sturridge, Rose - WelbeckRezerve: Loach, Lansbury, Kelly, Cork, Walker, Trippier, Delfouneso

image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net