„Mănuşile de Aur”. Akinfeev şi Subasic se vor duela în sferturi

Ultima actualizare:

    Igor Akinfeef şi Danijel Subasic au fost eroii Rusiei şi Croaţiei duminică, cei doi ducându-şi naţionalele în sferturile Mondialului după loviturile de departajarefoto: EPA
Igor Akinfeef şi Danijel Subasic au fost eroii Rusiei şi Croaţiei duminică, cei doi ducându-şi naţionalele în sferturile Mondialului după loviturile de departajarefoto: EPA

Pe cât de spectaculoase au fost cele două optimi jucate sâmbătă, pe atât de închise şi de tensionate au fost cele două de duminică. Atât Rusia – Spania, cât şi Croaţia – Danemarca s-au încheiat 1-1 după 120 de minute şi a fost nevoie de penalty-uri pentru a se tranşa învingătoarele. Iar diferenţa au făcut-o portarii cei mai inspiraţi.

Igor Akinfeev a fost eroul gazdelor turneului, care au acces pentru prima dată în istorie într-un sfert de finală al unui Campionat Mondial. Jucătorul în vârstă de 32 de ani a evoluat sigur pe tot parcursul celor 120 de minute ale meciului cu ibericii, iar la loviturile de departajare s-a transformat într-un înger păzitor. A apărat şuturile lui Koke şi Aspas şi l-a dus în pragul lacrimilor de bucurie inclusiv pe preşedintele Vladimir Putin. Dar pentru Akinfeef nu a fost vreun miracol, ci o ajungere la destinaţie după un drum ales încă de la vârsta de 4 ani. Atunci, tatăl său, şoferul de autobuz Vladimir Vasilyevich Akinfeef, l-a luat pe Igor şi l-a dus din suburbia Mosocvei în care trăiau la juniorii lui CSKA. Iniţial a fost respins pentru că era prea mic şi antrenorii s-au luat cu mâinile de cap când au auzit pe ce post voia să joace: portar. A intrat însă acolo şi într-o lună i-a luat locul între titulari unuia cu doi ani mai mare, unde a rămas până azi.


    Rusul Igol a făcut un meci de senzaţie cu Spaniafoto: EPA
Rusul Igol a făcut un meci de senzaţie cu Spaniafoto: EPA

Akinfeev a jucat toată cariera doar pentru „Militari”, club alături de care a câştigat şase titluri de campion în 400 de meciuri bifate doar în campionatul intern. La naţională a mai avut de-a lungul timpului concurenţă, dar tot numărul 1 a fost şi a prins 110 selecţii pentru „Sbornaia”. Până la glorificarea de duminică, Igor a trecut însă prin două momente grele. La Mondialul precedent, din Brazilia, a comis câteva gafe colosale, cea mai mare în meciul cu Belgia şi succedată de o alta în partida cu Algeria, care a eliminat Rusia încă din grupe. Un an mai târziu, Akinfeef a fost aproape de o tragedie la Podgorica, într-un meci din preliminariile Euro 2016, cu Muntenegru, când o torţă l-a lovit în cap şi l-a lăsat inconştient pe gazon. A fost transportat la spital şi şi-a revenit, iar apoi şi-a văzut de treabă, ca să trimită acum Spania acasă.

A fost duminica penalty-urilor la Mondial

Două ore mai târziu, Danijel Subasic avea să-i calce pe urme rusului şi să ducă şi el pe propriile mănuşi Croaţia mai departe. Portarul lui AS Monaco a fost unul dintre cei mai apreciaţi la acest Mondial după ce a încasat un singur gol în grupa cu Argentina, Nigeria şi Islanda. Doar uruguayanul Muslera era peste el la acest capitol şi s-a văzut asta în optimi. Subasic a fost învins după o fază ciudată în minutul 2 al meciului cu Danemarca, dar apoi a sărit din bară în bară şi de el nu a mai trecut nimic în 118 minute de joc. La penalty-uri el a dat startul ratărilor nordicilor şi a debutat cu o paradă de efect în faţa vedetei lui Tottenham, Eriksen. Kjaer şi Krohn-Dehli l-au învins apoi, dar Subasic a încheiat în mare stil, cu şuturi apărate în faţa lui Schone şi Jorgensen.


    Subasic a apărat trei penalty-uri cu Danemarca şi a dus Croaţia în sferturi.foto: EPA
Subasic a apărat trei penalty-uri cu Danemarca şi a dus Croaţia în sferturi.foto: EPA

A fost cel mai mare meci din cariera portarului în vârstă de 33 de ani care a ieşit campion în Franţa, în 2017. Danijel nu a fost însă tot timpul un portar de primă ligă. El a jucat mulţi ani în Ligue 2 cu monegascii, până când aceştia s-au ridicat, şi a frecat banca de rezerve a naţionalei în umbra legendarului Stipe Pletikosa. Subasic a trecut prin momente de groază în 2008, când fostul său coleg şi bun prieten de la Zadar, Hrvoje Ćustić, a murit pe teren sub ochii lui. De atunci, Danijel joacă având tatuat pe piept chipul decedatului.

A fost duminica penalty-urilor la Mondial

Schmeichel, eroul plecat acasă

Ziua portarilor de geniu a fost completată de paradele danezului Kasper Schmeichel, care a făcut şi el un meci mare la Nizhny Novgorod. Neajutat de colegi nu şi-a putut califica însă naţionala mai departe. Jucătorul lui Leicester a început nebunia în minutul 116, când a apărat incredibil penalty-ul executat de Modric care putea încheia partida din prelungiri, fără lovituri de departajare. Acolo a mai făcut două victime, parând şuturile lui Badelj şi Pivaric, dar din păcate pentru el danezii au ratat unul în plus şi croaţii au mers mai departe. Neaşteptat, „looserul” zilei în materie de portari a fost spaniolul David De Gea, cel mai bine cotat înainte de acest Mondial.


    Kasper, aici apărând penalty-ul lui Badelj, merita mai mult. Nu şi Danemarcafoto: EPA
Kasper, aici apărând penalty-ul lui Badelj, merita mai mult. Nu şi Danemarcafoto: EPA

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net