Ideea ca soțiile fotbaliștilor din echipele reprezentative să călătorească prin lume pentru a-și încuraja bărbații, din tribună, la turneele finale ale Campionatului Mondial ar fi fost lansată de cotidianul ”L'Equipe”.


În Franța, ca de altfel și în Marea Britanie, exista de mai bine de un secol obiceiul ca la meciurile de fotbal și de rugby întreaga comunitate locală să se implice. Fie susținându-i pe jucători, fie pregătind mâncarea pentru ceea ce în sportul cu balonul oval se cheamă ”repriza a treia”. În 1958, atunci când Franța a pierdut (2-5) cu Brazilia, în semifinalele CM din Suedia, iubitele și soțiile fotbaliștilor din Hexagon au călătorit la Stockholm cu un avion special.  
Alături de fotbaliști s-au aflat, mai mereu, și cunoscute vedete. În 1938, de pildă, mijlocașul ofensiv Edmond Delfour a fost vizitat de frumoasa actriță Danielle Darrieux. Șase decenii mai târziu, tot la un turneu final organizat pe pământ francez, ”cocoșii” au fost susținuți din tribună de frumoasele modele Linda Evanghelista și Adriana Karembeu, femeile iubite de portarul Fabien Barthez, respectiv de mijlocașul Christian Karembeu. Și n-a fost vorba despre o simplă prezență. Potrivit antrenorului Roger Lemerre, la turneul final din 2002 n-a mai existat acea ”armonie de familie” din 1998: ”Ne-a lipsit un lider al femeilor. Șefa lor a fost Adriana Karembeu, care s-a impus cu autoritate. În Coreea de Sud, ea n-a mai fost. Și s-a simțit”, a declarat selecționerul în cotidianul ”L'Equipe”. Cam la fel s-ar fi întâmplat și la edițiile din 2010 și 2014. Acum, însă, în Rusia, grupul soțiilor și al iubitelor fotbaliștilor francezi a redevenit numerous și influent.  Și pe lângă ”jumătatea” lui Hugo Lloris, Marine, a lui Blaise Matuidi, Isabelle Malice, sau a lui Olivier Giroud, Jennifer, în tribune s-ar fi aflat și vedeta americană Pamela Anderson, iubita lui Adil Rami. 

Englezii au ieșit la cumpărături

Și pentru britanici, familia joacă un rol major în sport. Și deloc întâmplător, fotbaliștii englezi și-au petrecut puținul timp liber de care au beneficiat, în Rusia, alături de soții și copii, respectiv de iubite. Unii, precum Jamie Vardy, au ieșit la plimbare. Alții au preferat să mergă la cumpărături în Sankt-Petersburg. În timp ce mulți au zăbovit la o cafea, pe terase. La meciuri, în schimb, soțiile lui Ashley Young, Kieran Trippier și a celorlalți englezi s-au grupat în aceeași zonă a tribunei.  

Și în rugby există ”echipa femeilor”

În rugby, un sport în care familia joacă un rol și mai important, echipele participante la Turneul celor 6 Națiuni sunt ”dublate” întotdeauna de unele ale soțiilor și iubitelor jucătorilor. Fără a-și deranja bărbații, acestea locuiesc în același hotel, asistă la meciuri, ocupând aceeași zonă în tribună, și participă la diverse acțiuni și ieșiri în oraș. Totul organizat, în grup. Iar la ediția din 2015 a Cupei Mondiale, din Anglia, la finalul fiecărui meci rugbyștii se îndreptau spre tribună pentru a-și îmbrățișa familia. Iar soțiile neozeelandezilor s-au fotografiat, la final, cu trofeul. 

Cum s-a fentat ”blocada” impusă de nea Puiu

La turneul final al CM de fotbal din 1998, Anghel Iordănescu a blocat accesul ziariștilor la antrenamentele ”tricolorilor”… În acel context, pentru presă o sursă de informații, poate singura, o reprezentau familiile jucătorilor aflate în Franța. Cotidianul ”Sud Ouest”, care apare în zona Bordeaux, a prezentat un interviu cu soția lui Viorel Moldovan.

Loading...