S-au ferit de terorişti, dar au dat de huligani

Ultima actualizare:

    Fanii ruşi şi cei  englezi s-au bătut  ca huliganii  în tribune
Fanii ruşi şi cei englezi s-au bătut ca huliganii în tribune

Organizatorii Euro 2016 s-au lăudat că peste 90.000 de poliţişti şi militari vor asigura pacea timp de o lună. Obsesia era reprezentată de posibilitatea unor noi atacuri teroriste, dar pericolul vine din cu totul altă parte şi menţine Franţa în stare de alertă. Sâmbătă (11 iunie), imaginile din tribune de la meciul Anglia – Rusia (scor 1-1) au întrecut orice limită!

Sărbătoarea fotbalistică de la meciul de deschidere, dintre Franţa şi România, unde fanii celor două echipe au stat umăr la umăr pe stadion, a luat repede sfârşit. Liniştea Parisului a fost anulată de ceea ce urma să se întâmple pe Coasta de Azur. Anglia şi Rusia au jucat în a doua zi a turneului şi fanii celor două naţionale au ajuns la Marsilia cu 48 de ore înainte de fluierul de start. Britanicii, în număr de 40.000 pe Stade Velodrome şi de peste 50.000 pe străzi, au căzut repede în orgii bahice şi de aici până la scandal n-a mai fost decât un pas. Huliganii au început să-i provoace şi să-i atace pe ruşi, nici ei mai treji sau mai răsăriţi, şi lucrurile au degenerat într-un conflict sângeros care s-a terminat doar în dimineaţa de după meci. Englezii şi ruşii s-au bătut pe unde s-au prins, s-au vânat reciproc timp de două zile, au devalizat terase în portul vechi din Marsilia şi aproape 50 dintre ei au încheiat disputa la spital. 

Soţia lui Vardy, prinsă în incidente

Ruşii au contrabalansat inferioritatea numerică prin cruzime, profitând la maximum de faptul că englezii erau doar scandalagii, dar fizic aproape neutralizaţi de alcool şi i-au călcat în picioare acolo unde i-au prins în grupuri mai mici. Esticii s-au organizat în stil militar şi au premeditat unele atacuri pe care le-au făcut cu bâte şi cuţite, spre deosebire de englezi care nu aveau la îndemână decât berile din care beau. 

Şi la meci a fost haos. Englezii au fluierat imnul Rusiei, care nici nu s-a auzit, iar ruşii au pornit din nou la atac, la finalul celor 90 de minute, având la dispoziţie şi un lansator de fumigene, care nu se ştie cum a fost introdus în stadion. Bilanţul total: 35 de persoane au fost rănite în încăierările de pe parcursul celor două zile, iar un cetăţean britanic se află şi acum în stare critică la un spital din oraş. UEFA a condamndat incidentele de la Marsilia, dar a dezvăluit într-un comunicat că nu poate lua decizii împotriva celor două naţionale. Poliţia a operat mai multe arestări şi speră să scape azi de probleme, când ruşii pleacă spre Lille, unde miercuri vor juca împotriva Slovaciei, iar englezii spre Lens, pentru partida cu Ţara Galilor, de joi.

Bătaia de pe stadion a pornit imediat după finalul partidei, când cele două echipe părăseau terenul de joc. Cu toţii au văzut însă că se crează din nou haos şi le-au făcut semne disperate familiilor să mai rămână pe Velodrome şi să nu iasă imediat pe străzi. Rebekah Vardy, soţia lui Jamie Vardy, atacantul Angliei, a fost prinsă însă între cele două grupuri şi a fost la un pas de linşaj. A suportat gazele lacrimogene din partea forţelor de ordine şi a fost închisă într-o cuşcă cu alţi fani până la calmarea spiritelor. 

Forţele speciale vor  avea mult de lucru în  continuare la Euro 2016
Forţele speciale vor avea mult de lucru în continuare la Euro 2016

Ruşii, la un pas de depunctare

UEFA nu poate dicta sancţiuni pe linie sportivă pentru incidentele de pe străzi, dar dacă foştii sovietici vor mai face pe stadion ce-au făcut după meciul cu Anglia orice se poate întâmpla. Ruşii s-au bătut şi în toate zilele în care naţionala lor a fost prezentă la Euro 2012, iar pedeapsa primită de la UEFA a fost o depunctare cu 6 puncte, dacă ar fi recidivat. 

Urmează iadul?


    Forţele speciale vor  avea mult de lucru în  continuare la Euro 2016
Forţele speciale vor avea mult de lucru în continuare la Euro 2016

Francezii speră ca incidentele dintre ruşi şi englezi să reprezinte o excepţie, dar modul în care au organizat anumite lucruri ne fac să credem că vor urma şi alte huliganisme.

De frica teroriştilor, forţele care asigură ordinea la jocurile Campionatului European îndrumă fanii ambelor echipe pe aceleaşi rute spre stadion, pentru a-i putea controla mai uşor. Apoi, din cauza procesului online de vânzare a biletelor nici în arenă nu se face o separare clară între suporteri, mulţi văzând meciurile la grămadă. Acest lucru poate să nu însemne nimic la confruntări între naţionale fără un istoric de rivalitate sau tentaţii radicale, dar în alte cazuri, acest sistem asigură practic conflictul. Anglia – Rusia a dat startul, dar nu pare decât începutul dacă ne uităm la ce urmează. Grupa C le pune din nou faţă în faţă pe Germania şi Polonia, naţiuni care se duşmănesc de când se ştiu şi ai căror fani s-au omorât de fiecare dată când s-au întâlnit. Astfel parizienii trebuie să se aştepte la haos în preajma jocului care va avea loc joi, pe Stade de France. Apoi, în aceeaşi grupă, Ucraina şi Polonia, de asemenea ţări care s-au bătut secole întregi în războaiele kazaco-leşeşti, se vor înfrunta din nou pe 21 iunie. Tot Marsilia a tras lozul necâştigător pentru găzduirea acestui meci şi Velodromul se poate aştepta la o rundă a doua după cea dintre englezi şi ruşi. Pe bază de alcool şi distracţie, incidente pot apărea însă între fanii tuturor naţionalelor, aşa cum s-a întâmplat duminică la Nisa, între polonezi şi nord-irlandezi, aparent fără nicio conexiune istorică. Astfel, francezii trebuie să regândească urgent separarea suporterilor în fan zone-uri, pe stadioane şi în oraş, dacă nu vor să înceapă să numere morţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net