În urmă cu 25 de ani, la Cluj, se stingea din viață Ștefan Kovacs. Fost fotbalist la Ripensia Timișoara, Charleroi, CA Oradea, CFR și ”U” Cluj, acesta este singurul antrenor român de fotbal care a izbutit ”tripla”, câștigând Cupa Campionilor Europeni, Cupa Intercontinentală și Supercupa Europei.


Iată 11 aspecte mai puțin cunoscute despre ”Piști” Kovacs:
1. în 1971, i-a succedat la cârma lui Ajax Amsterdam olandezului Rinus Michels, cel care a fost desemnat de FIFA, în 1999, ”Antrenorul secolului XX”. De altfel, acesta a fost desemnat al doilea cel mai valoros tehnician din istoria sportului cu balonul rotund și în numărul pe luna iunie al revistei britanică ”FourFourTwo”. În această ultimă ierarhie, Kovacs ocupă locul 62, fiind primul român inclus în Top 100, înaintea lui Emeric Ienei (locul 63) și a lui Mircea Lucescu (locul 87). De asemenea, în 2019, Kovacs a fost clasat pe locul 43 în Top 50 cei mai valoroși antrenori de fotbal din istorie. 
2. înainte de a ajunge la Ajax, Ștefan Kovacs a antrenat pe Steaua București (1967-1971), cu care a câștigat titlul de campion național (1968) și Cupa României (1969, 1970 și 1971). 

3. se spune că atunci când a fost numit antrenor principal la Ajax Amsterdam, marile vedete ale acestei formații, care era campioană a Europei, l-au privit cu suspiciune. La un antrenament, în timp ce Kovacs discuta cu alți membri ai staff-ului tehnic, un jucător a trimis mingea spre el. Timișoreanul a observat cu coada ochiului, s-a întors, a pus stop și i-a pasat-o respectivului. Reacția sa i-a convins pe fotbaliști că știe cu mingea. Și din acel moment, toți l-au tratat cu respect.   
4. Ștefan Kovacs este singurul antrenor român de fotbal care a izbutit ”tripla”. Pe lângă faptul că a cucerit titlul (1972, 1973) și Cupa Olandei (1972), timișoreanul a izbutit să câştige cu trupa lui Johann Cruyff de două ori Cupa Campionilor Europeni (1972 şi 1973), Cupa Intercontinentală (1972) şi Supercupa Europei (1973). Adică tot ceea ce era mai important la acea vreme.
5. la Ajax, Kovacs a impus respetarea regulilor. Într-o zi de pauză, antrenorul român a fost cu echipa la un film. Și toată lumea a apărut în costume identice, cu emblema clubului pe piept. Cum cinematograful era gol, unii fotbaliști au pus picioarele pe spătarul scaunelor din fața lor. Kovacs nu a spus nimic, însă la revenirea în cantonament, le-a cerut să nu mai facă astfel de gesturi. ”Voi sunteți cei mai valoroși fotbaliști din lume. Sunteți un exemplu pentru tineri”. 
6. este al doilea antrenor străin din întreaga istorie a echipei de fotbal a Franței, însă englezul George Kimpton a activat din postura de consilier al  triumviratului Gaston Barreau - Jean Rigal - Maurice Delanghe la CM de fotbal 1934. Iar Jose Arribas, deși era născut în Bilbao, avea cetățenie franceză în 1966, când a pregătit reprezentativa ”cocoșilor”.
7. cu toate că n-a avut rezultate formidabile cu echipa Franței, care în mandatul său (1973-1975) a ratat calificarea la Euro 1976, fiind devansată de Belgia și RDG, Kovacs s-a bucurat și se bucură încă de multă apreciere. Și aceasta fiindcă a promovat numeroși fotbaliști tineri și talentați, unii cucerind titlul continental în 1984. Stilul său organizatoric, felul în care urmărea jucătorii mergând la meciuri, prin Franța, a fost adoptat și de succesorul său, Michel Hidalgo.
8. în 1973, regimul  Ceaușescu n-a mai dorit să-i permită a antrena în străinătate. La insistențele părții franceze, îndeosebi a jurnalistului Jacques Ferran, Kovacs a fost lăsat să semneze contractul cu Federația Franceză de Fotbal. 
9. revenit în țară, a fost antrenor al echipei României între 1976 și 1981. Apoi, a lucrat la Federația Română de Fotbal, punând bazele Centrului Luceafărul, cel în care au crescut numeroși fotbaliști de mare valoare.   
10. în 1975, a publicat lucrearea ”.Football Total” la prestigioasa editură Calmann-Lévy de la Paris.
11. bun prieten cu Prințul Rainier III, a fost antrenor al echipei de prima ligă franceză AS Monaco în ediția 1986/1987. Locul său a fost luat de Arsene Wenger, care mai apoi, la Arsenal Londra, a avut o politică asemănătoare cu aceea a lui Kovacs, în sensul că a promovat numeroși fotbaliști tineri.

Loading...