Publicarea în Monitorul Oficial a măsurilor privind reluarea competițiilor sportive în România face ca disputarea meciurilor de fotbal, la noi, să devină posibilă de la jumătatea acestei luni. Nu oricum, ci cu respectarea unor reguli de igienă și de distanțare fizică. În urma protestelor oamenilor de fotbal s-a renunțat la ideea de a menține jucătorii în cantonamente.


După o nouă întâlnire între reprezentanții ministerelor sănătății și ai tineretului și sportului s-a renunțat la menținerea cantonamentului (izolării) pentru componenții echipelor de fotbal din Liga 1 și Liga 2. 
Iată care sunt principalele reguli ce trebuie respectate înainte, în timpul și după partidele care vor fi organizate la noi în sportul cu balonul rotund: 
1. Meciurile se vor desfășura fără spectatori. Tocmai de aceea, pentru a împiedica accesul publicului în arenă, în zona exterioară (3) se vor afla 60 din cele 245 de persoane implicate în desfășurarea partidei (100 sunt pe și în jurul terenului, iar 85 în zona 2, aceea a tribunelor). 
2. Toată lumea va trece prin filtrul epidemiologic. Se va completa chestionarul și se va măsura temperatura celor care pătrund în stadion. Sunt exceptate delegațiile celor două echipe (jucători, staff tehnic), fiindcă aceștia sunt supuși testelor de depistare a noului coronavirus în perioada de pregătire.  
3. Se vor dezinfecta încăperile și spațiile comune din stadion. Operațiunea va fi efectuată înaintea sosirii echipelor și oficialilor. Se va asigura ventilarea spațiilor închise. De asemenea, după dezinfectare vor fi sigilate vestiarele celor două echipe, precum și ale arbitrilor. 
4. Echipele vor ajunge la terenul de joc la ore diferite. Echipa gazdă va sosi cu 75 de minute înaintea începerii jocului, iar cea oaspete cu 90 de minute înaintea orei de start. 
5. Jucătorii vor veni cu echipamentul necesar pentru joc. Acesta va fi purtat în propriile genți. Prin excepție, dacă un club consideră necesar, se poate pregăti echipamentul jucătorilor în vestiarul propriu de la stadion, cu condiția ca aceștia să-l părăsească cu două ore înaintea sosirii echipei la terenul de joc pentru a putea fi igienizat, aerisit și sigilat.  
6. Jucătorii celor două echipe nu vor ieși în același timp la "încălzire". Se recomandă accesul acestora la o diferență de câteva minute, la fel ca revenirea la vestiar de pe teren la sfârșitul încălzirii. Este interzisă staționarea sau încălzirea preliminară a jucătorilor (gimnastică/streching) în spațiile interioare/holuri de acces limitrofe vestiarelor. 
7. Intrarea pe teren a echipelor se va face fără copii însoțitori. De asemenea, nu vor fi permise mascote. Și nu se vor face poze de grup la centrul terenului. Se va evita ceremonia salutului prin strângerea de mână la începutul jocului sau la final, precum și îmbrățișările de felicitare de după un gol.  
8. Persoanele de pe banca tehnică vor sta la cel puțin 1,5 m. Această distanță trebuie menținută constant. Aceasta va putea fi făcută prin adăugarea lângă banca tehnică, dacă este nevoie, a mai multor scaune așezate la respectiva distanță. 
9. Staff-ul tehnic, medical, cât și jucătorii de rezervă vor purta măști. Regula e valabilă pe toata durata jocului. Excepție face antrenorul delegat să ofere indicații tehnice-tactice. 
10. Brigada de arbitri va ajunge la stadion cu 100 minute înainte de meci. Ea va ieși pe suprafața de joc cu 10 minute înaintea începerii meciului. Controlul echipamentului de către arbitrii va fi făcut pe suprafața de joc.
11. Organizatorii competiției vor opri desfășurarea meciurilor care implică echipele aflate sub incidența anchetei epidemiologice.

Vor fi permise câte 5 schimbări de jucători și în Cupa României

Comitetul Executiv al FRF din 27 mai a decis ca până la finalul ediției 2019/2020, echipele participante în Cupa României să poată efectua câte cinci înlocuiri de echipă pe toată durata desfășurării unui meci. În plus, cluburile participante în competiție pot înscrie în raportul arbitrului un număr maxim de 20 de jucători, cu obligația ca 8 dintre aceștia să fie jucători formați la nivel național. Aceleași reguli se vor aplica și la barajul de menținere/promovare în Liga 1. O decizie similară a fost luată și pentru Liga 1 și Liga 2 în Comitetul de Urgență al FRF din 21 mai. Regula celor 5 schimbări permise pe durata unui joc a fost testată în cadrul calificărilor pentru viitoarea ediție a Campionatului European U21, care au debutat în toamna anului trecut.

 

 
 
Loading...