Criticat de mulți, selecționerul nu-și mai permite pași greșiți. Mai mult decât atât, Mirel Rădoi e nevoit să joace la rezultat, dar și să formeze un grup omogen.


Iată care sunt obiectivele pe care trebuie să le atingă cel care a dus România în semifinalele CE de tineret, în 2019:
Nouă puncte în următoarele trei meciuri. Cu doar trei puncte în primele trei runde, România e nevoită să recupereze terenul pierdut prin eșecul suferit în Armenia. Și pentru aceasta, naționala e obligată să câștige în Islanda și Macedonia de Nord, precum și cu Liechtenstein. Există și o variantă cu 7 puncte – un egal la Reykjavik sau la Skopje -, însă în acest caz calculele devin și mai complicate. Altfel, România trebuie să se revanșeze în fața Islandei pentru eșecul suferit toamna trecută, în „barajul” de calificare la Euro 2020. Și să confirme că victoria cu Macedonia de Nord n-a fost întâmplătoare. În ceea ce privește partida cu Liechtenstein, aceasta nu este câștigată dinainte. Și cum s-a dovedit că nu prea mai există echipe mici, trebuie tratată cu seriozitate.
Cristalizarea unei formule de echipă. În anul de când a fost desemnat selecționer la prima reprezentativă, Mirel Rădoi a convocat 62 de fotbaliști! Un număr record, unul care nu e comparabil nici măcar cu timpurile în care se organizau frecvent meciuri de trial pentru desemnarea lotului. Criticat din acest punct de vedere, ex-stelistul e obligat să formeze un grup de jucători sau măcar să asigure axa echipei. Paradoxal, Rădoi a convocat șase debutanți pentru meciurile din această lună. Semn că nu renunță la promovarea unor elemente tinere. Ceea ce n-ar fi rău dacă aceste partide ar fi amicale. Cum nu sunt, Rădoi riscă foarte mult.
Să aleagă între Man și Ianis Hagi. Cu excepția apărării, Rădoi dispune de o serie de jucători tineri și talentați în compartimentele din față. Fără să fie într-o situație ingrată din acest punct de vedere, selecționerul trebuie să se decidă pe cine va folosi, respectiv pe cine lasă pe bancă. Iar din punct de vedere statistic cei doi se aseamănă. Cel puțin în ultimul an. Fotbalistul Parmei a fost folosit în două partide din calificările pentru CE, în 3 din cele ale Mondialului din Qatar și în unul din Liga Națiunilor. Și a izbutit un singur gol. Jucătorul lui Rangers, în schimb, a bifat 10 meciuri în preliminariile Euro 2020 și alte două în cele ale CM 2022. Și a izbutit tot un gol, la București, cu Macedonia de Nord.
Primul pas în materializarea acestui plan poate fi făcut în această seară (ora 21.45), la Laugardalsvollur (Reykjavik). Acolo, oamenii lui Rădoi pot să se revanșeze pentru eșecul (1-2) din octombrie 2020, care i-a împiedicat să rămână în cursa de calificare la Euro 2020.  

CM 2022 - preliminarii


Grupa J
Astăzi (2 septembrie), ora 21.45

Liechtenstein - Germania
Macedonia de Nord - Armenia
Islanda - România

Duminică, 5 septembrie, ora 21.45
Islanda - Macedonia de Nord
România - Liechtenstein
Germania - Armenia

Miercuri, 8 septembrie, ora 21.45
Armenia - Liechtenstein
Macedonia de Nord - România
Islanda - Germania

Clasament
1. Armenia 9 puncte (+4)
2. Macedonia de Nord 6 puncte (+5)
3. Germania 6 puncte (+3)
4. România 3 puncte (-1)
5. Islanda 3 puncte (-2)
6. Liechtenstein 0 puncte (-9)

 
 
Loading...