5 secrete ale lui Andrei Burcă, fundașul care a ținut-o pe CFR Cluj pe primul loc

Ultima actualizare:

    Andrei Burcă a ținut-o pe CFR Cluj în cursa pentru titluFOTO: Sportpictures.eu
Andrei Burcă a ținut-o pe CFR Cluj în cursa pentru titluFOTO: Sportpictures.eu

CFR Cluj a scos un egal mare, 1-1, în meciul cu FCSB în cel mai important meci al ultimei etape a turului din play-off. Fundașul ardelenilor, Andrei Burcă, a fost și demon și înger în această partidă. Mai întâi, în minutul 18, l-a faultat în careu pe Tănase, care a deschis scorul din penalty. Apoi, în al treilea minut al prelungirilor, a marcat, cu capul, golul egalării, menținând-o pe CFR pe primul loc, cu două puncte avans în fața bucureștenilor. Click! vă prezintă povestea fundașului de 28 de ani.

A început fotbalul la 8 ani. Originar din Bacău, Andrei Burcă a iubit fotbalul de mic, așa că participarea la selecția organizată de clubul fanion de atunci al orașului, FCM Bacău, a venit firesc. Avea 8 ani când a fost ales și astfel a început să-și trăiască visul. A început ca fundaș dreapta, iar la 15 ani a fost reprofilat fundaș central.

La 23 de ani trăia pe banii părinților. La 23 de ani, vârsta la care alți fotbaliști trăiesc anii de glorie, fundașul trăia momente de groază. Echipa la care jucat în liga a doua, Sport Club Bacău, s-a desființat vara lui 2016 din cauza problemelor financiare. Mai rău decât atât, jucătorii nu erau plătiți de opt luni! Drept urmare, fotbalistul era nevoit să trăiască pe banii părinților sau din împrumuturile făcute la prieteni. ”Mă gândeam serios să mă las de fotbal. Era groaznic, de 8 luni nu luasem niciun salariu, stăteam la părinți, practic pe banii lor. Îmi era și rușine. Mă mai si împrumutam la prieteni, la cunoscuți”, mărturisea jucătorul într-un interviu pentru ”Gazeta Sporturilor”. Momentul de cotitură l-a reprezentat în acea vară un telefon primit de la fostul său antrenor de la Bacău, care atunci lucra la FC Botoșani. A acceptat din prima să se transfere. Era un salariu mic, dar era fericit: ”o jumătate de an am jucat să plătesc datoriile”, a recunoscut Burcă în același interviu.

A intrat la Facultatea de Construcții din București. Chiar dacă era bun la fotbal, părinții au condiționat prezența la antrenamente de rezultatele obținute la școală. Drept urmare, a urmat cursurile unuia dintre cele mai bune licee din oraș, Colegiul ”Gheorghe Vrânceanu”, apoi a intrat la Universitatea Tehnică de Construcții din București, la stat, pe locurile fără taxă. Alegerea lui nu a fost întâmplătoare, pentru că și tatăl lui e tot inginer constructor. Când a semnat cu FC Botoșani și-a înghețat anul și apoi a renunțat la studii, dar recunoște că dacă nu ar fi mers cu fotbalul, ar fi continuat cu școala, pentru a avea o meserie. De fapt, spune că în ultimii ani ai carierei se va înscrie sigur la o facultate. ”Nu mă simt bine când trebuie să completez acte și nu pot să scriu nimic la «studii superioare». Știu ce pot și nu mă las așa”, a explicat Burcă.

A refuzat să meargă la FCSB și a ales CFR. Andrei Burcă este unul dintre puținii jucători de la FC Botoșani care au refuzat oferta partenerului de afaceri al echipei, Gigi Becali. El a fost extrem de ferm când a spus că ori pleacă la CFR Cluj, ori nu pleacă nicăieri atunci când a fost pus să aleagă. Așa a ajuns la ardeleni în vara anului 2019, cu care a semnat pe trei ani. A fost transferat pe doar 100.000 de euro și avea atunci o cotă de piață de un milion de euro.

Cota i-a ”explodat” la Cluj. În cei doi ani petrecuți la CFR Cluj, Andrei Burcă a devenit titular. A cucerit și un titlu de campion, a jucat și în ”primăvara” Ligii Europa, a ajuns și la naționalaa României. Toate acestea, adunate, au făcut ca pe site-ul de specialitate transfermarkt.com, cota lui să ”explodeze” față de momentul în care a ajuns la Cluj. El valorează acum de două ori și jumătate mai mult ca în 2019, adică 2,5 milioane de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (25) jpg
Zinedine Zidane (EPA) jpg
Farul Constanta CFR Cluj (Sportpictures) jpg
Rapid FCSB (Sportpictures) jpg
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net