În această perioadă jocurile de verificare sunt importante pentru echipele calificate la Campionatul Mondial din Rusia, restul având menirea să le antreneze pe premiante. Cu trei luni până la primul nostru meci oficial, cel cu Muntenegru, de pe 7 septembrie, Cosmin Contra nu are decât aceste două şanse pentru a face experimentele dorite. Iar ţintele sunt clare.


Omogenizarea apărării. Cândva punctul forte al României, defensiva prezintă multe lacune în ultima vreme din cauza oscilaţiilor de formă ale unor jucători care obligă la schimbări continue în primul 11. Fără căpitanul Vlad Chiricheş, Cosmin Contra nu şi-a oferit decât trei variante pentru cele două posturi de fundaşi centrali, care probabil vor fi ocupate de Săpunaru şi de Bălaşa. În dreapta sunt doi pe loc şi va fi interesant de văzut dacă Manea, campion cu CFR, îl va scoate din echipă pe Benzar, de bază în ultimele preliminarii. În stânga Toşca e favorit clar în faţa olteanului Bancu.

Jocul cu un singur închizător. Tricolorii au rămas captiv modei cu doi mijlocaşi defensivi care nu ajută prea mult la creaţie, deşi fotbalul european a cam trecut peste acest hop. Măcar unul dintre ei are acum valenţe ofensive, iar Cosmin Contra vrea să testeze acest sistem mai ales că nu-i are la dispoziţie pe „clasicii” Hoban şi Pintilii. Atât cu Chile, cât şi cu Finlanda, e de aşteptat să joace doar unul dintre Anton, Cicâldău sau Nedelcu, care ar urma să aibă în faţa lor patru jucători de atac.

România are mulţi absenţi pentru aceste meciuri

Budescu şi Stanciu, mai buni decât Ianis Hagi? O altă piatră de încercare pentru selecţioner va fi să închida gura celor care îl vedeau pe Ianis Hagi la lot măcar pentru aceste două amicale. Pentru asta va trebui însă ca Budescu şi Stanciu, cei doi jucători de care Contra a spus că n-a avut Ianis loc, să joace entuziasmant, astfel încât nimeni să nu mai comenteze. Ambii vor prinde minute multe atât cu Chile, cât şi cu Finlanda, tocmai pentru a avea ocazia să impresioneze.

Descoperierea unui atacant. Tricolorii s-au bazat în preliminariile trecute pe Florin Andone şi Claudiu Keşeru, dar ambii absentează la aceste două partide de verificare. Astfel, România îi mai are la dispoziţie doar pe Ţucudean şi Puşcaş, care au o şansă rarisimă să demonstreze că pot fi luaţi în calcul şi după ce vor reveni vârful lui Brighton şi golgheterul Bulgariei.

Crearea unei Românii mai ofensive. E poate cea mai complicată treabă pentru actuala conducere a echipei naţionale, dar după chinuiala din ultima campanie de calificare e pur şi simplu obligatoriu. Nimeni nu mai vrea să vadă o Românie care arde pădurile, otrăveşte fântânile şi joacă la ciupeală, doar să pice ceva din cer. Fanii, mass-media, dar şi jucătorii cer să se ia piciorul de pe frână şi naţionala să joace mai plăcut ochiului, cu mai puţină presiune, pentru că de calificat oricum ne-am calificat rar şi nu prea avem ce să mai pierdem.

Chile vine cu rezervele

Cosmin Contra a spus că a vrut să joace cu Chile şi Finlanda pentru că sunt echipe de mare nivel, doar că cel puţin sud-americanii nu o vor demonstra. Necalificată la Mondialul din Rusia, gruparea „Roja” a adus la Graz, în Austria, pentru meciul care se va juca joi de la ora 17:00, o echipă fără vedetele Alexis Sanchez, de la Arsenal, Arturo Vidal, de la Bayern Munchen sau căpitanul Claudio Bravo, portarul lui Manchester City. Aceştia sunt deja în vacanţă, iar selecţionerul Reinaldo Rueda va miza pe jucători legitimaţi în americi.

Lotul României convocat pentru meciurile cu Chile (31 mai) şi Finlanda (5 iunie)

Portari: Ciprian Tătărușanu (Nantes, 49/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0), Silviu Lung (Kayserispor, 3/0), Bogdan Lobonț (AS Roma, 85/0)

Fundași: Cristian Manea (CFR Cluj, 2/0), Romario Benzar (FCSB, 11/0), Cristian Săpunaru (Kayserispor, 25/0), Ionuț Nedelcearu (UFA, 1/0), Mihai Bălașa (FCSB, 2/0), Alin Toșca (Benevento, 11/0), Nicușor Bancu (CS U Craiova, 2/0)

Mijlocași: Alexandru Cicâldău (FC Viitorul, 1/0), Tudor Băluță (0/0), Paul Anton (Anji Mahacikala, 2/0), Dragoș Nedelcu (FCSB, 1/0), Constantin Budescu (FCSB, 9/4), Nicolae Stanciu (Sparta Praga, 21/7), Dorin Rotariu (Royal Mouscron-Péruwelz, 5/1), Dennis Man (FCSB, 1/0), Alexandru Chipciu (Anderlecht, 34/4), Alexandru Mitriță (CS U Craiova, 2/0), Ciprian Deac (CFR Cluj, 14/1), Adrian Stoian (Crotone, 1/0), Gheorghe Grozav (Bursaspor, 25/5)

Atacanți: George Țucudean (CFR Cluj, 4/1), George Pușcaș (Novara, 0/0), Alexandru Băluță (CS U Craiova, 4/1)

*În paranteză, echipa, meciuri şi goluri pentru naţională.

 
 
Loading...