Forul mondial a fost acuzat că s-a îndepărtat de jucătorul de fotbal şi că în mandatul lui Sepp Blatter a apărat mai mult interesele patronilor bogaţi. Lucrurile pare să se schimbe însă radical sub Gianni Infantino, care a produs în ultimele 18 luni o revoluţie în domeniul regulamentelor.


FIFPro, sindicatul fotbaliştilor de pretutindeni, s-a lovit ca de un zid de fiecare dată când s-a plâns la FIFA că oamenii pe care îi reprezintă sunt abuzaţi de cluburi. În această săptămână s-a produs însă un miracol! FIFA a anunţat un set de legi prin care a oferit jucătorilor mai multă putere în raport cu angajorii lor. Două pot produce însă efecte devastatoare mai ales în campionatele cu probleme financiare, cum sunt şi cele din România. Practic, orice jucător care nu este plătit două luni consecutiv de către clubul de care aparţine poate rupe contracul semnat şi astfel să devină liber! Mai mult, acelaşi lucru îl pot face şi jucătorii trimişi să se antreneze separat de echipa mare, fapt care de acum reprezintă un abuz stabilit prin regulament de FIFA. Gigi Becali şi cei ca el trebuie, deci, să fie foarte atenţi de aici înainte!

Nu se mai pot trimite jucători la echipa a doua!

Strategii cinice de şantaj prin care fotbaliştii sunt trimişi la echipa a doua sau pe la juniori pentru a le forţa demisiile sau, după caz, prelungirea contractelor pe cale să expire, nu mai sunt posibile. Aceste două legi ajută peste 60.000 de fotbalişti cu probleme din întreaga lume, care până acum nu aveau prea multe şanse de izbândă în faţa patronilor. Cluburile plâng pe la colţuri, pentru că, de marţi, pot rămâne fără jucători în orice moment. Acest pachet de legi, la care FIFA se mai pregăteşte să adauge ceva, este considerat drept cel mai important de la „Legea Bosman” încoace! În 1995, belgianul Jean-Marc Bosman a obţinut în premieră dreptul ca, după expirarea unui contract, să se transfere la un alt club fără ca precedentul să mai primească o sumă de transfer, aşa cum se întâmpla până atunci.

 
 
Loading...