Acuzații de rasism în Liga 1. Romario Pires a acuzat public comportamentul lui Andrei Piţian

Ultima actualizare:

    Romario Pires susține că a fost făcut „maimuțoi” de Andrei PițianFoto: sportpictures.eu
Romario Pires susține că a fost făcut „maimuțoi” de Andrei PițianFoto: sportpictures.eu

Disputat la Buzău, meciul dintre târgovișteni și sibieni a avut parte de scene nedorite. După fluierul de final, Romario Pires (32 de ani / Hermannstadt) i-a cerut socoteală lui Andrei Piţian (25 de ani / Chindia Târgoviște). Arbitrul Adrian Cojocaru i-a arătat cartonașul roșu jucătorului de la Hermannstadt și a notat totul în foaia de arbitraj.

Chindia – Hermannstadt 2-0Au marcat: Dumitraşcu (min. 31) şi Florea (min.  47).Chindia Târgovişte: Aioani - Căpuşă, Iacob, Celea, C. Dinu - Yameogo (Neicuţescu, 89), Raţă (Kocic, 75), Dulca, Dumitraşcu - D. Popa, Florea (Berisha, 79). Antrenor: Emil SăndoiHermannstadt: Cristiano - Belu-Iordache (Măţel,  53), Viera (Dâlbea,  76), Scarlatache, Opruţ - Alhassan (Yazalde, 53), Pires, Aosman - Bagaric, Mayoral (Sebaihi, 76), Buzan (Petrescu, 16). Antrenor: Eugen BezaArbitri: Adrian Viorel Cojocaru – Mircea Orbuleţ, Marius Badea. Rezervă: Iulian DimaChindia s-a impus cu 2-0, însă nu rezultatul a fost cel care i-a nemulțumit cel mai tare pe oaspeți. Iată ce a declarat  Pires pentru telekomsport.ro: “Fix după meci eram pe teren. Îi salutam pe băieţii de la Chindia. A coborât acel băiat şi a imitat o gorilă spre mine. Eu sunt de 9 ani în România şi e prima dată când mi se întâmplă aşa ceva. Sunt foarte trist pentru ce s-a întâmplat. Am luat eu roşu şi nu pot să înţeleg asta”, a spus jucătorul, care a aflat de la ai săi colegi că a fost jignit de Pițian și în timpul partidei. Potrivit fotbaliștilor sibieni, Piţian, aflat în tribună, l-ar fi atacat verbal pe Romario Pires şi l-a strigat "Tarzan" în repetate rânduri. În plus, Piţian s-ar fi bătut şi cu pumnii în piept de mai multe ori, încercând să imite gesturile unei gorile. După meci, Pires l-ar fi înjurat pe Andrei Piţian după ce a auzit când i s-a strigat: "Ce faci aşa, ca un maimuţoi?". Ulterior, Pires a fost eliminat şi între cele două echipe a izbucnit un conflict pe gazon. „Eu ştiu ce înseamnă maimuţoi”, a spus Pires. „Eu nu vreau să fac pe victima. Eu sunt pe teren şi pot să am orice reacţie dacă asta nu depăşeşte limita. Te poţi bucura, dar eu nu cred că am depăşit limita niciodată! Eu nu aveam de ce să îl înjur. Din contră, eu îi salutam pe băieţii de la Chindia”.De cealaltă parte, Andrei Piţian susţine că nu a avut un comportament rasist. "La finalul meciului, i-am spus un singur lucru lui Romario, când am coborât pe gazon: <<Nu te mai baţi cu pumnii în piept? Nu ne mai provoci?>>. În tur, când ne-au bătut, ne-a provocat cu foarte multe gesturi. N-am pronunţat acele cuvinte care se vehiculează. Nu am făcut niciun gest în timpul meciului. Ştiu că subiectul rasismului este unul sensibil. Am prieteni de culoare şi cine mă cunoaşte ştie că nu accept astfel de lucruri.  Am fost pe stadion pentru că antrenorul m-a inclus în lotul lărgit. Făcusem deplasarea la Buzău şi n-am putut să joc", a spus Andrei Piţian la Digi Sport.

Alte cazuri de rasism în sportul românesc:• În 2005, Antonie Solomon a spus despre fotbalistul ivorian Mariko Daouda: “Dacă îi-l arăt lu’ fi-mea, se spere! Îi zic, uite tată, maimuţa! Uite, tati, vorbeşte!”. Ulterior, primarul de la vremea respectivă a Craiovei şi-a cerut scuze şi l-a invitat pe Daouda cu soţia, la cină.• În 2014, Wellington (Concordia Chiajna) a fost ținta unor manifestări cu tentă rasistă în Giulești.  Acesta a fost lovit de o coajă de banană aruncată din tribună.• În 2016, la meciul de la Zalău, Allison Pineau, componentă a echipei de handbal HCM Baia Mare, a fost ținta unor gesturi și scandări cu tentă rasistă ale spectatorilor gazdă. Federația Română de Handbal și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării au aplicat mai multe amenzi în acest caz.   • În 2017, Vasile Miriuță a dezvăluit că Jeremy Bokila, fost atacant al ”câinilor”, avea o poreclă cu tentă rasistă în vestiar: „Țiganu’ Nu se supăra pentru poreclă”.• În octombrie 2018, la meciul Concordia Chiajna – FC Dinamo, panamezul Armando Cooper a fost înlocuit. Când a trecut prin fața fanilor dinamoviști, aceștia au început să scoată sunete rasiste. • În septembrie 2019, în timpul meciului Universitatea Craiova – Viitorul, Nicușor Bancu i-a adresat cuvinte cu conotație rasistă lui Bradley de Nooijer. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării l-a amendat cu 10.000 lei pe fundașul gazdelor pentru declaraţii rasiste, iar clubul din Bănie a fost sancționat cu aceeași sumă pentru atitudinea pasivă în acest caz.  

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net