Adio, bătrâne Giuleşti! Ultimul meci oficial al stadionului va fi şi ultimul al lui Daniel Pancu pentru Rapid

Ultima actualizare:
Fostul internaţional, Daniel Pancu, îşi va începe cariera de antrenor la Rapid
Fostul internaţional, Daniel Pancu, îşi va începe cariera de antrenor la Rapid

Regele Carol I a inaugurat în urmă cu aproape 80 de ani vechea „Potcoavă”, stadion fără peluza dinspre actuala Sală Rapid. După mai bine de 1200 de meciuri găzduite şi într-o stare avansată de degradare venerabilul Giuleşti va spune sâmbătă, de la ora 17:00, stop. Se va întâmpla după un meci din Liga a 3-a cu Înainte Modelu, dar renaşterea trebuie să plece de undeva. Să nu uităm însă de istorie!

România – Germania, 5-1. Una dintre cele mai glorioase victorii ale naţionalei noastre a fost obţinută pe Stadionul Giuleşti în urmă cu 14 ani. Tricolorii conduşi de Anghel Iordănescu au călcat în picioare Germania lui Rudi Voller într-un amical disputat lângă şinele de tren. Pleşan, Raţ, Caramarin şi Dănciulescu de două ori au înscris de cinci ori în poarta legendarului Oliver Kahn, în timp ce Philipp Lahm a marcat golul de onoare cu două minute înainte de final.


    Ionel Dănciulescu a marcat de două ori în poarta nemţilor în acel amicalfoto: EPA
Ionel Dănciulescu a marcat de două ori în poarta nemţilor în acel amicalfoto: EPA

Rapid – Feyenoord, 1-0. Memorabilă pentru toţi rapidiştii este campania europeană din sezonul 2005-2006, când echipa antrenată de Răzvan Lucescu s-a dus din primul tur preliminar până în sferturile de finală ale competiţiei. De graţie a fost însă play-off-ul cu olandezii de la Feyenoord Roterdam, pe care i-au învins în returul de pe 29 septembrie 2005 cu 1-0, pe vulcanul din Giuleşti, datorită golului lui Mugurel Buga.

Aşa e proiectat să arate noul stadion din Giuleşti
Aşa e proiectat să arate noul stadion din Giuleşti

Rapid –Hamburg, 2-0. Tot din aceea incredibilă stagiune vine al treilea meci de senzaţie pe care Giuleştiul nu-l va uita vreodată. După şaisprezecimile în care trecuse cu dublă victorie de Hertha Berlin, Rapid a dat în optimi peste alt nemţi, cei de la SV Hamburg. Turul de pe 9 martie 2006 a fost sub podul Grant şi s-a încheiat cu scorul de 2-0 pentru vişinii prin golurile de poveste ale lui Daniel Niculae, care a înscris din apropierea centrului terenului, şi Mugurel Buga, care a marcat cu călcâiul.

Ionel Dănciulescu a marcat de două ori în poarta nemţilor în acel amical
Ionel Dănciulescu a marcat de două ori în poarta nemţilor în acel amical

Rapid – Steaua, 5-1. Din galeria selectă a meciurilor mari găzduite de bătrânul Giuleşti, care de mâine va intra oficial pe mâna Companiei Naţionale de Ivestiţii pentru demolare, nu poate lipsi şi un derby. Iar cel mai frumos a fost pentru mulţi cel în care a fost umilită Steaua lui Mihai Stoichiţă, pe 18 aprilie 2010. Ioniţă de două ori, Cesinha, Marius Constantin şi Helder au înscris în poarta „sinistratului” Ciprian Tătăruşanu, în timp ce de la rivali doar Kapetanos a putut să-l „înţepe” pe Bornescu.

Rapid – CFR Cluj, 12-2. Ultima partidă menţionată, care cronologic ar fi putut fi prima, datează din timpuri pe care puţini dintre actualii fani ai Rapidului le-au prins. Pe 20 mrtie 1949, feroviarii, care purtau numele de CFR Bucureşti, îşi învingeau „fraţii” din Ardeal la 10 goluri diferenţă. Partida trebuie amintită pentru că reprezintă în continuare diferenţa cea mai mare de scor la care Rapid a câştigat în Giuleşti în toată existenţa ei de 85 de ani.

Giuleştiul a plâns de două ori la masa verde

Giuleştiul n-a râs mereu, ba dimpotrivă. Sub Podul Grant s-au scris şi nenumărate poveşti cu final nefericit. Deşi au durut tare prosopul vânturat de Cornel Dinu după acel 1-4 din 1998 şi înfrângerile cu Liverpool şi Inter, greu s-a putut trece, dacă s-a trecut, peste două mari nedreptăţi. Una a fost în 2008, când, din cauza celebrei „brichete” Rapid a pierdut cu 3-0 la masa verde în faţa Stelei un meci pe care trebuia să-l câştige cu 1-0. Altul, cu acelaşi deznodământ în birouri, nu pe teren, a fost cu PSG, în 2001, când nocturna de pe Giuleşti a cedat în prelungirile meciului cu francezii, la scorul de 0-1, şi Rapid a fost descalificată din Cupa UEFA.

Click! spune:

Stadionul Rapid – Giuleşti

Construcţie: Între 1936 şi 1939, în formă de potcoavă

Inaugurat de Regele Carol I

A fost o copie după stadionul lui Arsenal, din Londra

Capacitate: 10.000 de locuri iniţial (mărit apoi la 19.100)

Nocturnă de 1.400 de lucşi montată în anul 2000.

Daniel Pancu se va retrage oficial cu Modelu

Sâmbătă, 24 noiembrie, va fi o tristeţe dublă în Giuleşti. Asta pentru că nu va fi doar ultimul meci oficial al vechiului stadion înainte de demolare, ci şi al legendarului Daniel Pancu în tricoul Rapidului. Actualul antrenor al feroviarilor a făcut pasul spre noua meserie, dar nu apucase să-şi facă un meci de retragere propriu-zis. Se va întâmpla tot cu Înainte Modelu, împotriva căreia va intra în ultima parte a meciului, în funcţie de scor. „Mă încearcă mari emoţii, dar trebuie s-o fac şi pe asta. Mă gândeam anul trecut, dar eram la amatori şi nu se cădea. Cel mai bine e acum, pe Giuleşti”, a declarat „Pancone”.

Turul cu Hamburg din primăvara lui 2006 a fost de poveste pe Giuleşti. Buga şi Niculae au fost atunci eroii principali
Turul cu Hamburg din primăvara lui 2006 a fost de poveste pe Giuleşti. Buga şi Niculae au fost atunci eroii principali

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net