Anglia vrea să înfrângă blestemul semifinalelor

Ultima actualizare:

    Harry Kane e golgeterul Angliei la acest Campionat EuropeanFOTO: EPA
Harry Kane e golgeterul Angliei la acest Campionat EuropeanFOTO: EPA

A venit clipa cea mare pentru Anglia. După 55 de ani, englezii ar putea să joace din nou într-o finală majoră. Totul este să treacă de acest adevărat blestem al semifinalelor care îi însoțește de când au cucerit, cu scandal, titlul mondial din 1966. Programat pe stadionul Wembley, meciul cu Danemarca va începe la ora 22.00 și va fi transmis în direct la PRO TV.

Anglia nu a impresionat la acest Euro 2021, mai ales că a disputat patru meciuri din cinci pe teren propriu, însă este singura echipă care nu are nici un gol primit în această ediție a Euro 2020. Partida cu Danemarca, de azi, este, însă, una cu încărcătură deosebită, pentru că oricât de important ar fi prezentul, nimeni nu se poate desprinde în fotbal de trecut. Iar acesta spune clar că englezii au o mare problemă atunci când trebuie să joace în semifinale. Istoria recentă sau mai îndelungată a acestei formații spune clar că din 1966, de când a cucerit singurul titlu mondial din palmares – și atunci după o greșeală majoră a unui asistent, care a validat un gol despre care nu se știe nici azi dacă a fost sau nu – Anglia a pierdut toate semifinalele pe care le-a disputat la Europene sau Mondiale. Și au fost patru!

Prima a fost ratată în 1968, la Campionatul European, atunci când fotbaliștii din fosta Iugoslavie s-au impus cu scorul de 1-0, aruncând în lacrimi deținătoarea titlului mondial. A urmat o lungă perioadă de pauză și abia în 1990 Anglia condusă din teren de Paul Gascoigne a ajuns din nou în semifinale, de data aceasta la Campionatul Mondial. Numai că, după 1-1 la finalul timpului regulamentar de joc, naționala Republicii Federale Germania s-a impus la penalty-uri cu scorul de 4-3. Ratările lui Stuart Pearce și Chris Waddle i-au trimis pe englezi acasă, iar pe germani într-o finală pe care aveau să o câștige cu 1-0 în fața deținătoarei titlului, Argentina.

Șase ani mai târziu, pe teren propriu, ca și în meciul din această seară, Anglia antrenată de Terry Venables a întâlnit din nou Germania în semifinalele Campionatului European. Din păcate pentru ”lei” destinul a făcut ca tot adversarii să se impună la penalty-uri, culmea, tot după 1-1 la finalul timpului regulamentar. De data aceasta, nemții s-au impus cu 6-5 la loviturile de departajare, cel care a eliminat Anglia fiind – paradoxală coincidență – chiar actualul selecționer, Gareth Southgate!

Au urmat 22 de ani de secetă în performanțe pentru englezi, care abia în 2018, la Campionatul Mondial, au ajuns din nou în penultimul act. Cum adversara era Croația, surpriza ediției de acum trei ani, toată lumea își făcea calcule referitoare la adversara din finală. Numai că, după ce Trippier a deschis scorul, totul s-a terminat pentru englezi, care au fost învinși cu 2-1 în prelungiri și nu au avut altceva de făcut decât să-și plângă în pumni de neputință.

Diseară, contra Danemarcei, Gareth Southgate și elevii săi vor lupta, deci, nu doar împotriva celei mai frumoase echipe de la acest Campionat European, ci și contra unul ”blestem” care însoțește echipa de 55 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net