Părăsită de Messi și confruntată cu probleme financiare, FC Barcelona a izbutit să treacă de un nou hop în LaLiga, duminică seară, când a câștigat cu 3-1 meciul cu Valencia. Eroul catalanilor a fost tânărul Ansu Fati, care a marcat golul egalizator, iar apoi a scos un penalty. Barca va juca miercuri, 20 octombrie, acasă, cu Dinamo Kiev, în Liga Campionilor, iar în weekend-ul următor (duminică, 24 octombrie) se va duela cu rivala Real Madrid.


În contextul în care s-a permis accesul publicului la capacitate maximă, catalanii au avut un debut prost de meci, Valencia deschizând scorul prin Gaya, în minutul 5. Noroc cu Ansu Fati (18 ani), care a egalat (min. 13), iar apoi a scos penalty-ul transformat de Depay (min. 42). Rezultatul final a fost stabilit de Coutinho (min. 85). Grație acestui succes Barcelona a urcat pe locul 7, cu 15 puncte, la 5 de liderul Real Sociedad. Victoria este încurajatoare în contextul în care gruparea roș-albastră va primi vizita lui Dinamo Kiev, miercuri. Catalanii se află pe ultimul loc în Grupa E, fără niciun punct (0-3 cu Bayern Munchen, acasă, și 0-3 cu Benfica, la Lisabona, fără să tragă nici măcar un șut pe poartă!). 
În afară de golul marcat și de penalty-ul obținut, Ansu Fati a reușit în cele 59 de minute jucate să dea 21 de pase (alte 5 le-a greșit). E a trimis două șuturi pe poartă dintr-un total de trei, făcând și o recuperare. În acest campionat, jucătorul născut în Bissau, în 31 octombrie 2002, a disputat trei meciuri și a înscris două goluri. El a ajuns la 53 de partide jucate pentru Barcelona în ultimii trei ani competiționali, respectiv la 15 goluri înscrise. 
Fati a ajuns în Peninsula Iberică pe când avea 6 ani. Cum tatăl său a jucat fotbal în divizia a doua portugheză, iar apoi la CDF Herrera din Sevilla, tânărul a început să practice sportul cu balonul rotund la această din urmă grupare. În 2010, după numai un an, a trecut la FC Sevilla, iar în 2012 a ajuns la FC Barcelona, care l-a integrat în centrul de formare a jucătorilor La Masia. Promovat la seniori, Fati a debutat în 31 august 2019, în meciul cu Osasuna. Intrat după pauză, a marcat un gol și a devenit astfel cel mai tânăr marcator din istoria lui FC Barcelona în campionatul de fotbal al Spaniei (16 ani, 10 luni și 4 zile). În 6 iulie 2020, la meciul cu Villareal (4-1), el a reușit golul cu numărul 9.000 din istoria grupării catalane, în toate competiţiile. Apoi, la 14 septembrie 2019, într-un meci câștigat (4-2) cu Valencia, a mai doborât alte recorduri: a devenit cel mai tânăr titular și marcator de pe Camp Nou (16 ani, 10 luni și 18 zile), respectiv cel mai tânăr marcator și autor al unei pase decisive într-un meci de la crearea LaLiga. Însă recordurile sale nu se opresc aici. La 2 februarie 2020, el a devenit cel mai tânăr fotbalist care a reușit două goluri într-un meci din LaLiga. S-a întâmplat cu Levante (2-1), iar Fati avea atunci 17 ani și 94 de zile. Iar în 10 decembrie 2019, a devenit cel mai tânăr marcator din istoria Ligii Campionilor Europeni la numai 17 ani și 40 de zile. Atunci, a înscris golul victoriei (2-1) Barcelonei în meciul cu Inter Milano.   
La 15 octombrie 2019, el a debutat în echipa de speranțe a Spaniei. Iar în 6 septembrie 2020, a devenit, la 17 ani şi 311 zile, cel mai tânăr marcator din istoria reprezentativei iberice, marcând în meciul cu Ucraina (4-0) din Liga Națiunilor. Precedentul record data din 1925 și era deținut de Errazquin, care a marcat pentru iberici pe când avea 18 ani şi 344 de zile.
În 4 decembrie, Barcelona i-a prelungit contractul până în 2022, clauza de reziliere fiind mărită la 170 de milioane de euro, iar apoi la 400 de milioane. Iar în vara anului 2020, cotidianul catalan „Sport”, citat de lequipe.fr, a anunțat că FC Barcelona a refuzat o ofertă de 100 de milioane de euro pentru tânărul atacant Ansu Fati (17 ani). Publicația a precizat că oferta a fost de la un mare club european. Iar apoi s-a aflat că a fost vorba despre Manchester United. Preşedinte pe atunci la FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu s-a mărginit atunci să spună în cadrul unei reuniuni cu conducătorii sectorului sportiv de la clubul catalan: „Ansu Fati nu este de vânzare. Nici nu are rost să mai discutăm".

 
 
Loading...