Asta e cea mai scumpă echipă din istoria fotbalului!

Ultima actualizare:

    Transferul lui Coutinho la Barcelona a făcut ca cei mai tari 11 jucători tranzacţionaţi vreodată să coste în total peste un miliard de eurofoto: EPA
Transferul lui Coutinho la Barcelona a făcut ca cei mai tari 11 jucători tranzacţionaţi vreodată să coste în total peste un miliard de eurofoto: EPA

Preţurile au luat-o razna în fotbal şi, justificat sau nu, în ultima vreme s-au tranzacţionat tot felul de jucători pe zeci sau sute de milioane de euro. După ce catalanii au spart banca pentru brazilianul lui Liverpool, suma totală a celui mai scump 11 din istorie a ajuns la 1,094 miliarde de euro. Iată cum arată distribuţia lor pe posturi!

Au trecut 16 ani de la transferul lui Gianluigi Buffon de la Parma la Juventus, dar „Gigi” a rămas până azi cel mai scump portar din istoria fotbalului. Cele 53 de milioane de euro plătite pentru el de torinezi n-au fost egalate de nimeni, în ciuda nivelului la care a ajuns piaţa. Portughezul Ederson, cumpărat de Manchester City de la Benfica pentru 40 de milioane de euro, s-a apropiat cel mai mult, dar nu suficient. Şi nici în viitorul apropiat nu pare ameninţat decât poate de o eventuală plecare a lui De Gea la Real Madrid. Buffon este şi cel mai scump italian de când se joacă fotbal în „Cizmă”. Cea mai valoroasă apărare din istorie, financiar vorbind, este alcătuită din Walker, Van Dijk, Stones şi Mendy. Coincidenţă sau nu, toţi patru joacă în Anglia şi trei dintre ei la Manchester City. Deşi în minte ne pot veni jucători ca Maldini, Nesta, Cannavaro, Thuram sau Desailly, cel mai scump apărător din lume este oficial olandezul pe care Liverpool i-a plătit lui Southampton 85 de milioane de euro.

Neymar rămâne recordmen absolut

„Cetăţenii” lui Guardiola costă cam toţi la fel, 56, 57 şi 58 de milioane de euro daţi lui Tottenham, Everton şi Monaco. Dacă v-aţi enervat deja după lecturarea „scorurilor” din apărare staţi să vedeţi ce e de la mijloc în sus! Doi închizători cu caş la gură care n-au câştigat mare lucru în carieră au fost cumpăraţi cu 105 milioane de euro fiecare. Pe Dembele l-a luat Barcelona, de la Dortmund, iar pe Pogba Manchester United, de la Juventus. Cei trei mijlocaşi ofensivi sar şi ei de suta de milioane, dar măcar pe ei îi ştiam. Gareth Bale a costat-o pe Real 101 milioane de euro, plătiţi lui Tottenham în 2014, Coutinho 160 de milioane, ştim cine a vândut şi cine a cumărat în cazul său, iar Neymar 222, de asemenea cu telenovela PSG vs Barcelona proaspătă în minte. Culmea, singurul jucător din ofensivă care nu a bătut suta de milioane de euro este tocmai Cristiano Ronaldo, dar transferul său de la United la Real s-a făcut în 2010, când nu apăruseră încă şeicii şi magnaţii petrolieri.

Catalanii au vândut şi au cumpărat cel mai mult

Cluburile mari nici nu se mai gândesc dacă ies pe plus sau pe minus în urma unei tranzacţii, ci parcă să fie o cifră cât mai mare, pentru statistici. Astfel, după ce a luat 222 de milioane de euro pe Neymar, Barcelona a spart 265 pe Dembele şi Coutinho. Pe ţări, bătălia pare împărţită în două, Anglia vs. Spania, cu PSG pe post de arbitru. Cinci cele mai tari preţuri au fost plătite în Premier League, cinci în La Liga, şi unul, Neymar, de campioana Franţei. Mai merită menţionat doar că Van Dijk e cel mai scump olandez din istorie, dublu decât Marc Overmars şi triplu decât Van Persie, Van Nistelrooy şi Robben.


    Neymar deţine încă recordul cu ale lui 222 de milioane de euro achitate de PSGfoto: EPA
Neymar deţine încă recordul cu ale lui 222 de milioane de euro achitate de PSGfoto: EPA

Echipa bogaţilor, pe posturi:

Buffon (53) – Walker (57), Van Dijk (85), Stones (56), Mendy (58) – Dembele (105), Pogba (105) – Bale (101), Coutinho (160), Neymar (222) – Cr. Ronaldo (94)

*În paranteză sunt sumele de transfer exprimate în milioane de euro

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net