Atenţie, ne prinde Liechtenstein din urmă! Dezastru în clasamentul coeficienţilor

Ultima actualizare:

    FCSB e singura echipă românească rămasă în cupele europene
FCSB e singura echipă românească rămasă în cupele europene

Dacă roş-albaştrii nu vor avea un parcurs lung în actuala ediţie a Ligii Europa, atunci România va aluneca în jurul locului 30 în clasamentul continental, la mare „luptă” cu ţări precum Kazahstan sau Liechtenstein.

FCSB şi Astra au încercat în zadar în ultimele sezoane să ţină sus steagul Ligii I în competiţiile continentale. În ierarhia coeficienţilor, rezultatele acestor două cluburi s-au împărţit la cinci (numărul formaţiilor înscrise la startul cupelor europene) şi s-au „diluat” semnificativ. Momentan, înaintea meciului Beer-Sheva – FCSB, programat joi seară, ţara noastră e în cădere liberă, pe locul 21, sub Cipru şi imediat peste Azerbaidjan. Se poate însă şi mai rău de atât, asta în cazul în care parcursul FCSB-ului în Liga Europa nu va fi unul entuziasmant.

Astfel, o estimare a felului în care va arăta clasamentul UEFA în vara anului viitor ne aruncă până pe locul 28, între Kazahstan (27) şi Liechtenstein (30). Alăturarea cu micuţul stat din centrul Europei nu e deloc onorantă, în condiţiile în care România s-a aflat ani buni în Top 15 continental şi a avut dreptul de a da chiar două echipe în preliminariile Ligii Campionilor.

E adevărat, fără a fi o scuză, cei din Liechtenstein beneficiază de un avantaj considerabil în calcularea coeficienţilor. Pentru că nu au campionat intern (echipele de acolo joacă în ligile elveţiene), ci doar o cupă, Liechtenstein trimite în fiecare an o singură formaţie în cupele europene. E vorba mai mereu de FC Vaduz, grupare care activează în liga secundă elveţiană, rezultatele acesteia nefiind influenţate de performanţele altor cluburi, aşa cum se întâmplă în cazul României.

De când UEFA foloseşte acest sistem al coeficienţilor pentru repartizarea locurilor în cupele europene, România şi-a atins minimul (locul 26) la începutul anilor 2000. În schimb, performanţa maximă (locul 7) s-a consemnat în urma rezultatelor notabile înregistrate de Steaua şi Rapid în sezonul „euro-fantastic” 2005-2006.

Ţările clasate mai jos de locul 27 în clasamentul coeficienţilor trimit patru formaţii în cupele europene. Dacă echipa campioană va avea un parcurs normal, ca şi până acum, celelalte trei din Liga Europa (câştigătoarea cupei plus alte două din campionat) vor intra în competiţie de la cel mai jos nivel posibil, adică din primul tur preliminar. Ar fi un scenariu de coşmar pentru fotbalul românesc!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net