Sportul este un fenomen care te omoară pe jumătate în momentul când te retragi dintr-o activitate făcută cu mari rezultate timp de zeci de ani. Tocmai din acest motiv, unii fotbalişti rămân pe aproape după agăţarea ghetelor în cui, iar câţiva reuşesc chiar să realizeze ceva mai mult decât ocuparea timpului la pensie.


E şi cazul francezului Fabien Barthez care după o carieră în fotbal încununată cu câştigarea a numeroase trofee s-a apucat de sporturile cu motor. Nu e greu să ai această pasiune, mai ales dacă deţii şi o avere importantă în conturi, iar la început nimeni nu i-a dat atenţie fostului portar al lui Manchester United. Distracţia s-a transformat însă treptat în ceva mult mai serios şi Barthez a început să fie relevant şi la volan. În 2008, la 36 de ani, Fabien a participat la prima lui competiţie profesionistă, Porsche Carrera Cup France. A urmat apoi startul în French GT Championship, Bioracing Series şi Caterham Sigma Cup France, iar în 2010 a prins primul podium din noua carieră, locul 3 în FFSA GT Championship, cursă ţinută între Dijon şi Prenois.

pilot_h_52835839.jpg

Barthez face furori şi la volan
foto: EPA

Dintr-o dată, încurajat de aceste performanţe, dar şi de câţiva piloţi francezi profesionişti cum ar fi legenda din Formula 1, Olivier Panis, alături de care a pilotat, acesta a trecut la nivelul următor. Astfel, în 2013, Barthez a devenit campion la categoria GT alături de Morgan Moullin-Traffort, iar apoi, în 2014, a trecut testul suprem. Fabien s-a înscris şi a terminat pe locul 29 cea mai grea competiţie din sporturile cu motor, Cursa de 24 de ore de la Le Mans. După acest episod nimic nu mai pare să-i stea în cale lui Barthez, care pe 16 - 17 iunie 2018 va lua startul în al patrulea său maraton de la Le Mans. „Tot timpul mi-au plăcut maşinile, chiar şi atunci când jucam fotbal. Am vrut să văd senzaţia, dar sunt şi eu surprins că mă pricep”, a declarat Barthez pentru ziarele din Franţa.

„Cheliosul” e campion mondial şi european cu Franţa

Fabien Barthez a fost unul dintre cei mai importanţi portari europeni ai anilor ’90, „cheliosul” consacrându-se la Marseille, Monaco, Manchester United, dar şi la naţionala Franţei. A câştigat o Ligă a Campionilor cu OM, două titluri în Premier League cu englezii lui Alex Ferguson, tot atâtea în Hexagon cu AS Monaco, iar cu selecţionata „Cocoşului galic” a ridicat deasupra capului două trofee majore, Mondialul din 1998 şi Euro 2000. FIFA l-a declarat pe Barthez cel mai bun portar din lume în anul 1998.

portar_h_00755840.jpg

Francezul a fost cel mai bun portar din lume în anul 1998
foto: EPA
 
 
Loading...