Fiecare grupă a fiecărei zone de pe glob unde s-au jucat calificări pentru Cupa Mondială din 2018 a furnizat câte o surpriză. Unele sunt mai mari decât altele, dar cel puţin cinci ar da peste cap toate aşteptările şi ar reprezenta pierderi uriaşe pentru frumuseţea turneului final.


În Europa snut cele mai multe pentru că se şi joacă cel mai mult. Astfel, în grupa A, una dintre Suedia şi Olanda va rămâne acasă, iar cealaltă va trece prin focurile unui baraj după meciul direct de mâine, care se va disputa la Amsterdam. Apoi, în grupa B, Ungaria poate fi considerată o dezamăgire! Chiar dacă Elveţia şi Portugalia erau creditate de la început cu şansele cele mai mari la primele două locuri, nimeni nu se aştepta ca maghiarii, cu o prestaţie încântătoare la Euro 2016, să facă doar 10 puncte, deşi aveau 18 la discreţie doar cu Insulele Feroe, Letonia şi Andorra. În grupa C, nemţii şi-au respectat blazonul, dar surpriza a venit la echipa clasată pe locul 2. Irlanda de Nord a câştigat fără drept de apel şi contrar calculelor specialiştilor duelurile cu Cehia şi Norvegia, care au încheiat pe 3, respectiv 4.

olanda.jpg

Olandezii au pierdut loteria penalty-urilor
Olandezii sunt pe cale să retrăiască coşmarul din anii 80, când nu se calificau la 3 turnee finale consecutive
Foto Click!

În grupa D, sârbii au confirmat în sfârşit şi la echipa naţională, Ivanovic şi compania având la îndemână o victorie cu Georgia care să-i ducă direct la Mondial. Marea dezamăgire a fost aici Austria, şi ea entuziasmantă la Euro 2016, dar secată de puteri în preliminariile ruseşti. Au terminat pe locul 4, sub Ţara Galilor şi Irlanda. Ultimele două vor juca diseară un meci cu barajul pe masă, dar acesta nu e garantat de locul 2. Asta pentru că grupa D poate da o singură calificată, locul secund fiind unul dintre cele mai slabe în acest moment şi cu şanse să rămână pe dinafară. La fel ca şi Croaţia, care dintr-un egal cu Finlanda şi o înfrângere în Turcia şi-a compromis şansele de accedere la turneul final. Modric şi compania au nevoie de victorie în Ucraina, altfel rămân pe afară. Islanda le-a dat clasă şi e deja la Mondial, pentru că nimeni nu crede că se poate încurca cu debutanta Kosovo!

luca_modric.jpg

Modric şi compania sunt out de la Mondial dacă nu bat în Ucraina
Foto: AP

Despre grupa E, grupa României ştim totul, deşi tricolorii nu snut tocmai bombe, ci mai degrabă nişte „petarde” care ne-au dezamăgit din nou! Apoi, în F, Scoţia n-a putut să câştige în Slovenia, iar Slovacia i-a furat la mustaţă locul de baraj, pentru ca în H, Bosnia să dea cu mucii în fasole pe final. Dzeko şi compania s-au nenorocit după o înfrângere în Cipru şi una aacsă cu Belgia, care era de mult calificată, iar la baraj va merge Grecia.

Coasta de Fildeş, la un pas să rateze Mondialul din 2018

În Africa prima surpriză se numeşte D.R Congo, echipa lui Bakambu, de la Villareal şi a lui Yannick Bolasie, de la Everton, care s-a înclinat în faţa Tunisiei, deşi părea să aibă în sfârşit o generaţie de vis. Apoi, mari deziluzii sunt în grupa B Camerun şi Algeria, care au fost praf în aceste preliminarii. Nigeria le-a surclasat pe ambele, dar trupele lui Aboubakar şi Mahrez au încheiat şi sub Zambia, locul 2.  În grupa C e încă bătaie mare înaintea ultimului meci. Maroc e prima, cu un punct peste Coasta de Fildeş, dar cele două se întâlnesc în meci direct pe terenul „Elefanţilor”.

Yao Gervinho.jpg

Gervinho şi ai lui au pierdut pe final primul loc în faţa Marocului şi acum trebuie să-i bată pe magrebieni în meci direct ca să se califice în Rusia
Foto Click!

Trupa lui Wilmots, din care nu au lipsit Gervinho sau Doumbia, au pierdut locul 1 în faţa magrebienilor în ultimele două partide, în care a remizat cu Mali şi a pierdut cu Gabon. Un Gabon al lui Aubameyang care rămâne acasă fără probleme! În D, Senegal e cu un picior la Mondial, iar dezamăgirea se numeşte Africa de Sud. În  ultima grupă, Ghana fraţilor Ayew trebuie să-şi facă mea-culpa pentru că a permis cu seninătate Egiptului să-i fure Mondialul.

Din Zona CONCACAF, Statele Unite, prezente constant la Mondiale, pot s-o facă acum lată. Un egal în Trinidad, coroborat cu victorii ale Hondurasului şi Panamei în faţa celor două echipe fără griji şi calificate deja, Mexic şi Costa Rica, ar elimina SUA din joc. Totuşi, Pulisic şi compania rămân favoriţi măcar la barajul intercontinental.

navas.jpg

Keylor Navas
Keylor Navas şi costaricanii lui s-au alăturat Mexicului şi merg la Mondial. Americanii mai au de aşteptat duelurile finale de la distanţă cu Honduras şi Panama. O victorie în Trinidad Tobago ar asigura însă turneul final
Foto Click!

Că tot veni vorba de barajul Intercontinental, acesta ar putea să se dispute cu o nouă surpriză majoră, Siria, care are un retur greu, dar accesibil la Sydney, cu Australia. În tur a fost 1-1 şi orice e acum posibil. Dacă vor rata calificarea, „cangurii” pot să se dea cu capul de pereţi pentru că s-au mutat în Asia din Oceania ca să nu mai joace imposibilul baraj cu locul 5 din America de Sud, dar nu pot trece nici de o naţională cu problemele celei de la Damasc.

siria.jpg

Naţionala Siriei e aproape de o calificare istorică. Australienii, de un eşec istoric
Foto Click!

În America de Sud, toată lumea aşteaptă să vadă dacă Messi şi compania duc idioţenia pănă la cap sau se scot în ultimul meci! Argentina e acum eliminată de la Mondial, dar stă totuşi la mâna ei înaintea partidei decisive. Trebuie să câştige în Ecuador, o echipă care a pierdut ultimele cinci meciuri la rând, dar nici trupa lui Higuain nu e mai brează, argentinienii ratând victoria în ultimele patru partide. Argentina se poate califica însă şi cu un egal, dacă Peru pierde cu Columbia, iar Chile în Brazilia.

22405421_285742355259078_5622367637770485944_n.jpg

Echipele deja calificate la Campionatul Mondial din Rusia, 2018
Foto Click!
 
 
Loading...