Bulgarii ne aşteaptă la barajul pentru Euro 2020. Calculele calificării în play-off

Ultima actualizare:

    Tricolorii pot ajunge la Euro 2020 după un baraj cu Bulgaria
Tricolorii pot ajunge la Euro 2020 după un baraj cu Bulgaria

Dacă nu se va califica direct la Euro şi va intra în play-off-ul Ligii Naţiunilor, România va disputa semifinala la Sofia, contra naţionalei vecine.

Mai sunt patru etape din preliminariile clasice pentru Euro 2020, iar lucrurile încep să se cristalizeze în cele 10 grupe. În cazul tricolorilor, ratarea calificării directe ne poate arunca într-un ,,baraj” accesibil, mai întâi cu Bulgaria şi apoi cu câştigătoarea dintre Israel şi Ungaria.

Stabilirea celor 24 naţionale care vor participa la anul la turneul final organizat de 13 ţări (inclusiv de România) nu se bazează exclusiv pe rezultatele din calificările aflate în plină desfăşurare. De aici vor ajunge la Euro doar 20 de echipe, restul de patru urmând să fie nominalizate în urma a patru play-off-uri, pentru fiecare Ligă a Naţiunilor (A, B, C, D) în parte, eliminând desigur formaţiile deja calificate. Aceste mini-turnee vor avea loc în martie 2020, în sistemul semifinale şi finală, într-o singură manşă. La baza împerecherii va sta ierarhia finală din Liga Naţiunilor, unde România e pe locul 32. Dacă va fi respectată o condiţie esenţială (ca toate echipele clasate de la locul 33 în jos să rateze calificarea directă din preliminarii), reprezentativa antrenată de Cosmin Contra e sigură sută la sută de acest play-off care se poate dovedi salvator.

Putem merge chiar mai departe şi să ne imaginăm cum ar arăta acest turneu în patru, corespunzător Ligii Naţiunilor C. Astfel, peste noi în ierarhia precizată mai sus se află Ungaria (31), Israel (30) şi Bulgaria (29), toate cu şanse mici sau destul de mici de a prinde Euro 2020 pe ruta preliminariilor. Conform regulamentului stabilit de UEFA pentru aceste play-off-uri, semifinalele se vor juca în sistemul 1-4 şi 2-3, pe terenul naţionalei mai bine clasate. Tradus, vom avea un Bulgaria – România şi un Israel – Ungaria pentru stabilirea finalistelor. Dacă vom trece de vecinii de la sud de Dunăre, atunci meciul decisiv pentru calificare s-ar putea disputa chiar la noi acasă, pe Arena Naţională, dacă vom avea noroc la o tragere la sorţi premergătoare semifinalelor. Distribuţia unui play-off cu România la start se poate schimba dacă israelienii sau ungurii (bulgarii sunt ca şi eliminaţi) vor reuşi în această toamnă calificarea directă. E o situaţie nedorită pentru noi, caz în care în calea României ar putea ajunge puternica echipă a Serbiei (locul 27 în Liga Naţiunilor).

În puţinele etape rămase din preliminariile Euro 2020 vom trăi la maximum meciurile decisive din grupa noastră, dar trebuie să aruncăm un ochi şi în seriile A şi G. Asta pentru că o calificare a naţionalei din Kosovo sau a celei din Slovenia ne-ar spulbera orice şansă de a prinde play-off-ul Ligii Naţiunilor. Kosovarii au o campanie extraordinară, în care s-au luat la trântă cu favoritele Anglia şi Cehia, în timp ce slovenii se află deocamdată p locul al doilea într-o grupă extrem de echilibrată, în care orice e posibil până la final.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net